Rusko a Saúdská Arábie se nedohodly na snížení těžby ropy

Ruské ropné společnosti odmítají poslední čísla ke snížení těžby ropy, která navrhli Saúdové. Důvod: poprvé by se jich snížení dotklo reálně.

Monitorující výbor skupiny OPEC+ se ve středu nedohodl na dalším snížení těžby ropy, která by reagovala na dopady epidemie koronaviru. Hlavní účastníci jednání, Rusko a Saúdská Arábie, v této otázce nenašly shodu. Bude nutné hledat kompromis, tvrdí experti.

Saúdská Arábie navrhovala, aby se těžba ropy snížila na 1,5 milionů barelů za den. Návrh byl vyšší, než bylo doporučení technického výboru OPEC+ (tj. OPEC a Rusko), který navrhoval snížení těžby o 0,6 až 1 milion barelů za den.

Podle ruského mínění je nutné v jednání pokračovat. Ruský ministr energetiky Alexander Novak ve středu z Vídně odletěl bez dohody. Další účastnici schůzky OPEC+ odmítli průběh jednání komentovat.

Během čtvrtka 5. března by situaci měli projednat jednotliví ministři pro energetiku zemí OPEC a v pátek by se Novak měl vrátit k dalšímu jednání ve Vídni. Očekává se, že by v pátek mohla být dohoda na světě a že Rusko odhalí svoje karty až na poslední chvíli. Informace o tom, že se OPEC+ nedohodl, na krátko oslabila světovou cenu ropy typu Brent. Cena ropy napřed poklesla na 51,2 dolarů za barel, během hodiny se ale dostala na 52 dolarů za dolar, tedy skoro na předchozí úroveň. Očekává se také, že se potenciální snížení těžby ropy promítne do kurzu ruského rublu.

V Rusku odmítají další snížení těžby ropy především těžařské firmy. Prezident Vladimir Putin o situaci hovořil na začátku tohoto týdne. Zdůraznil význam dohody o těžbě, i když také řekl, že i současná cena ropy Rusku vyhovuje. V uplynulém týdnu se přitom světová cena ropy snížila nejvíce od krize v roce 2008.

Ruští experti jsou toho mínění, že Rusko nakonec bude s omezením těžby souhlasit. V případě, že by OPEC+ snížil těžbu v rozsahu 0,6 až 1 milion barelů za den, by to pro Rusko znamenalo povinnost snížit vlastní těžbu v rozsahu 200 až 300 tisíc barelů za den. Na rozdíl od dohod z předchozích let, bude ale toto snížení pocítěno v Rusku reálně. Doposud se Rusko vždy dohodlo tak, že se snížení těžby jen nepatrně dotýkalo plánů ropných společností v Rusku na další nárůsty těžby, vysvětlil ruský expert Alexej Gromov. Na rozdíl od předchozích let budou nyní ruské povinnosti reálné, což povede nejen ke skutečnému snížení těžby ropy, ale také ke snížení kapitalizace ruských společností.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.