Juncker byl před soudem kvůli nelegálním odposlechům

Bývalý předseda Evropské komise vypovídal v lucemburském případu, který ho stál post premiéra země v roce 2013.

Bývalý předseda Evropské komise a premiér Lucemburska Jean-Claude Juncker před lucemburským soudem odmítl, že by jako premiér země nařídil nezákonné odposlechy, kvůli kterým musel v roce 2013 rezignovat jako premiér Lucemburska.

Lucemburský soud začal projednávat případ tří bývalých zaměstnanců zpravodajské služby, kteří měli v roce 2007 instalovat nelegální odposlechy. Jeden z obviněných přitom tvrdí, že měl povolení od tehdejšího premiéra Junckera. Juncker k soudu dorazil obklopen členy svojí ochranky. Před soudem a pod přísahou řekl: „Myslím, že bych si pamatoval, kdybych dal k odposlechům povolení.“

Bývalý lucemburský premiér už obvinění odmítl před parlamentní komisí v roce 2013. Nicméně parlamentní komise tehdy rozhodla o tom, že Juncker má politickou odpovědnost za nelegální odposlechy. Junckera pak opustili jeho socialističtí vládní spojenci, takže musel po celkem 18 letech v úřadu premiéra Lucemburska rezignovat. Následně se Juncker stal předsedou Evropské komise a v této funkci skončil v prosinci 2019. Odchod z úřadu umožnil, aby se tak mohl objevit jako svědek před lucemburským soudem.

Celkem tři bývalí pracovníci zpravodajské služby jsou obviněni z toho, že se podíleli na nelegálním odposlechu a zcizení zašifrovaného CD s konverzací mezi lucemburským velkovévodou Henrim a Junckerem o sérii útoků v 80. letech.

Lucemburský soud musí nyní rozhodnout o tom, zda podezřelí porušili zákon ohledně soukromých informacích a zda měli ke svému konání povolení.

V roce 2014 byl veřejný profil bývalého lucemburského premiéra poškozen skandálem „LuxLeaks“, který odhalil, že v době Junckerova premiérství země nabízela multinacionálním firmám daňové úlevy.

Ilustrační obrázek: Autor – EU2017EE Estonian Presidency – Flickr, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=60711708

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.