Biden nemá jen problémy s pamětí, ale i se lhaním

Hned pět příkladů ukazuje na to, že bývalý viceprezident USA lže, fabuluje a vymýšlí si. Je to ten správný protivník Trumpa?

Reportér amerického deníku The Intercept Mehdi Hasan se ve videu zamyslel nad tím, proč si demokratický kandidát v primárkách a bývalý viceprezident USA tolik věcí „vymýšlí“. Hasan tak reaguje na kritiku, že Biden má kognitivní problémy, tj. že opakovaně na veřejnosti zapomíná nebo se vyjadřuje zmateně. Reportér říká, abychom zapomenuli na podobné kognitivní lapsy a problémy s pamětí. Problém je v tom, že Biden opakovaně lže, i když – jak reportér přiznává – Bidenova vystoupení za poslední roky zaznamenala „úpadek“ také s ohledem na Bidenovy mentální dovednosti.

Hasan ukazuje na celkem 5 případů, kdy Biden nemluvil pravdu, fabuloval, zkresloval nebo přímo lhal.

Biden jen během února celkem třikrát hovořil o tom, že byl „zatčen“ v Jižní Africe při pokusu setkat se s Nelsonem Mandelou ve vězení. CNN ovšem donutila Bidena následně přiznat, že zatčen nikdy nebyl: „Když jsem řekl zatčen, myslel jsem, že jsem se nemohl pohybovat, afrikánští policisté mě zastavili. Hádám, že jsem nebyl zatčen, byl jsem zastaven.“ Hasan dodává, že tedy nejde o špatnou paměť, ale opravdu o lež.

V druhém případě se uvádí Bidenův válečný příběh o udělení medaile umírajícímu vojákovi, který sice bývalý viceprezident rád vypráví, ale který se nikdy nestal. Ve třetím případě se jednalo o otázku podpory války v Iráku v roce 2003. Biden tvrdí, že válku v Iráku podpořil jen proto, že ho Bushova administrativa podvedla. Věřil prý slibu George Bushe mladšího, že do Iráku nepůjde. Jenže Biden podpořil válku proti Iráku už v roce 1998, jak ukazuje záznam.

Navíc o sobě Biden nyní tvrdí, že válku v Iráku od začátku hlasitě kritizoval. Další záznam ukazuje, že opak je pravdou a že Biden nyní zcela fabuluje.

Hasan potom upozorňuje na další, konkrétní nekonzistence ohledně Bidenova politického aktivismu. Biden před lety přiznal, že nebyl politických aktivistou, ovšem nyní o sobě podle záznamů říká přesný opak – tedy, že se angažoval v pochodech za lidská práva v USA.

Pozornosti reportáže pak neušlo ani další tvrzení bývalého viceprezidenta – že vystudoval právnickou fakultu s výsledkem, který ho umístil do první poloviny všech studentů v ročníku. Skutečnost je taková: skončil na 76. místě z 85 studentů. Koho to připomíná, ptá se Hasan. Nikoho jiného než prezidenta USA Donalda Trumpa, i když se Biden Trumpovi ve schopnosti fabulovat nevyrovná. Ovšem to, že Biden není Trump, nestačí. Je totiž jasné, že Joe Biden si vymýšlí, říká Hasan. Myslet si, že Biden je „jistým“ kandidátem proti Trumpovi je podle Hasana lhaním si do kapsy.

Celé video je v angličtině zde:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.