Ve Skopje se uvažuje o odstranění sochy Alexandra Velikého

Sociálnědemokratické vedení severomakedonského hlavního města chce odstranit sochy starověkých osobností, o které se země hádá s Řeckem.

Alexandr Veliký a jeho otec Filip, i další starověké postavy by mohly v severomakedonském Skopje skončit na skládce, píše časopis The Economist (vydání 21. březen 2020, s. 48). Minulé vedení města investovalo 685 milionů euro do renovace hlavního města, včetně toho, že zde naistalovalo připomínky starověkých makedonských dějin, které se zaměřovaly na Alexandra Velikého.

Jenže sousední Řekové považují Alexandra Velikého za svého a tvrdí, že území dnešní Severní Makedonie nepatřilo ve starověku ke království Makedonie. Tím, že si Makedonci na Alexandra činili nárok, poškodili svoje vztahy s regionálně silným Řeckem. Spory o název Makedonie se táhly 27 let a teprve v roce 2018 se konečně podařilo najít dohodu ohledně názvu země.

Skopje je nyní řízeno sociálními demokraty, kteří hovoří o odstranění obrovské sochy Alexandra Velikého a dalších starověkých postav. Zatím se ale v této věci dosáhlo málo a důvodem nejsou jenom peníze. Hlavní příčinou je politika, protože odstranění soch povede k vypuknutí protestů.

V říjnu 2019 Francie odmítla Severní Makedonii zahájení evropských přístupových jednání a země směřovala k novým parlamentním volbám, jejichž konání je nyní nejisté kvůli pandemii koronaviru.

Pokud se ale k moci vrátí nacionalisté, k odstranění soch nedojde, pokud ve volbách zvítězí sociální demokracie, socha Alexandra skončí na skládce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.