Marshallův plán pro Evropu, zní do EU ze Španělska

Evropskou odpovědí na dopady koronaviru by měla být hospodářská obnova celé EU, zaznělo z Madridu.

Španělský premiér Pedro Sánchez v neděli apeloval na Evropskou unii, aby připravila „Marshallův plán“ pro boj proti koronaviru a jeho hospodářským dopadům. Sánchez chválil Evropskou komisi za její dosavadní reakce na zdravotní krizi, ale dodal, že EU potřebuje plán na revitalizaci hospodářství.

„Je to krize, která se dotýká celé Evropské unie. Musíme se vyslovit pro velký Marshallův plán obnovy“, řekl Sánchez na tiskové konferenci minulou neděli. Španělsko podnikne vlastní fiskální kroky, ale podle španělského premiéra bude třeba, aby se nejednalo jenom o kroky na národní úrovni.

Španělsko patří v rámci EU k zemím s největším rozšířením infekce koronaviru. Premiér země v souvislosti s tím požádal parlament o prodloužení stavu nouze o 15 dní.

Ilustrační foto: Autor -European Parliament from EU – Pedro Sánchez: We must protect Europe, so Europe can protect its citizens, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75900778

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.