Biden se chystá vybrat si svého kandidáta na viceprezidenta

Bývalý viceprezident si chce vybrat z celkem asi šesti nebo sedmi ženských političek. O výběru se radil s exprezidentem Obamou.

Demokrat a bývalý viceprezident USA Joe Biden, který má nakročeno k demokratické nominaci pro prezidentské volby v listopadu 2020, v neděli sdělil, že v rozsahu týdnů si vybere kandidáta na viceprezidenta. Ohledně svého výběru hovořil už s exprezidentem Barackem Obamou.

Biden má na výběr z nejméně šesti nebo sedmi žen. Kandidátky budou nyní procházet prověřováním, aby ještě před kampaní byla zajištěna jejich bezúhonnost, sdělil bývalý viceprezident.

Biden potvrdil, že za viceprezidenta si chce vybrat ženu. Jeho kandidátka by měla sdílet jeho pohled na politické otázky, zdravotnictví, vzdělání i potřebu expanze amerického vlivu ve světě. Zdůraznil, že jako viceprezident Baracka Obamy s Obamou sdílel stejné názory, i když každý z nich volil jinou taktiku. Kromě toho by podle Bidena měla být jeho potenciální viceprezidentka někým, kdo bude okamžitě připraven a schopen stát se prezidentem USA, kdyby to bylo potřeba.

Biden zatím v rámci demokratických primárek vede nad svým rivalem senátorem Bernie Sandersem. Průběh voleb a nominačního klání i kampaně nyní narušuje epidemie koronaviru. Bývalý viceprezident od pondělí plánuje vystupovat v živém vysílání ze svého domova v Delaware. Výstupy by se měly stát „stínovou“ alternativou k Trumpovým tiskovým konferencím o situaci kolem koronaviru. Biden kroky současné administrativy v boji proti infekci považuje za katastrofální.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.