Skončí Green New Deal v koši?

Pandemie koronaviru může vést k tomu, že „zelené ideje“ Evropské unie skončí u ledu.

Historie naznačuje, že ambiciózní zelené programy se stanou obětí probíhající pandemie a na ní navázaného poklesu ekonomiky. Informace o tom jsme se dočetli na stánkách novin Financial Times.

To nyní zaměstnává Brusel, který byl ještě před měsícem plný frází o „uhlíkové neutralitě“ a „Green New Deal“. Nyní po těchto sloganech není ani památky a místo toho se hovoří o evropské solidaritě a nutnosti vypořádat se s pandemií.

Přesto ale přípravy stále probíhají, EU by měla stanovit cílový objem snížení emisí. Oznámení cíle mělo být v souladu s listopadovou klimatickou konferencí v Glasgow. Brusel počítal se snížením emisí v řádu 50-55 %.

Konference ale byla odložena, takže nemůže být využita jako bič na ty, kteří byli označeni „za opozdilce“. Agendu má na starosti Frans Timmermans, který uvedl, že Brusel své úsilí neomezí a bude na agendě pracovat na úrovni domácí i mezinárodní.

Zelené vlády i poslanci Evropského parlamentu budou chtít co nejdříve schválit cíle pro rok 2030. Komise má ale bolení hlavy, protože by – za situace, kdy se ekonomiky propadnou možná více než za Velké deprese – měla přednést svůj odhad dopadu snížení emisí na HDP.

Řada zemí kritizovala tyto záměry už před vypuknutím pandemie a považovala plány na „dekarbonizaci ekonomiky“ za velmi drahé. Český premiér Babiš jako jeden z prvních vyzval, aby se plány tohoto typu hodily do koše.

Někteří ovšem vidí v pandemii šanci na environmentální revoluci.  Karanténní opatření v Evropě vedla již nyní k poklesu emisí, protože méně spotřebováváme a cestujeme. Zaznívají i hlasy, že karanténa povede ke změně zvyků, že se lidé už nevrátí k masivnímu využívání letecké dopravy.

Objevují se i návrhy, aby vlády využily nízkých cen ropy a prudce navýšily daně. Tím si prý zajistí příjmy a navíc „půjdou pevně po cestě dekarbonizace“ ekonomiky. Nízkých cen ropy je třeba využít, neztrácet čas a skutečně podpořit obnovitelné zdroje.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.