Trump trestá WHO za čínské „dezinformace“

USA pozastavily svoje financování pro Světovou zdravotnickou organizaci. Nejsou spokojeny s tím, jak si poradila s pandemií.

Americký prezident Donald Trump v úterý pozastavil financování Světové zdravotnické organizace (WHO) v souvislosti s tím, jak zvládla světovou pandemii koronaviru. Trump reagoval velmi negativně na kritiku své administrativy za to, jak se k pandemii postavila a začal být k WHO nepřátelský.

Trump řekl, že WHO šířila čínské „dezinformace“ o viru, což nejspíš vedlo k dalšímu rozšíření nemoci po celém světě. Podle Trumpa organizace se sídlem v Ženevě nesplnila svoje povinnosti a musí za to nést odpovědnost.

Generální tajemník Organizace spojených národů, pod jejíž křídla WHO patří, Antonio Guterres sdělil, že současná doba není časem na redukování finančních zdrojů pro WHO. Podle Guterrese je naopak čas na jednotu a solidaritu v boji proti viru.

USA patří k největším dárcům WHO, v roce 2019 poskytly organizaci 400 milionů dolarů, což je 15 % rozpočtu organizace.

Trumpa v jeho kroku podpořil australský premiér Scott Morrison, který WHO kritizoval za to, že podpořila otevření čínských mokrých tržišť, kde dochází k čerstvé porážce a k prodeji zvířat. Existují domněnky, že koronavirus vznikl na jednom takovém tržišti ve městě Wu-chanu na konci minulého roku.

V úterý podlehlo v USA nemoci COVID-19 více než 2200 lidí, zatímco americká vláda uvažuje o tom, že by co nejdříve uvolnila opatření omezující americkou ekonomiku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.