Bolsonaro znovu proti karanténě

Prezident se zúčastnil protestního shromáždění, na kterém ve jménu svobod jednotlivce kritizoval karanténní opatření.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro se během neděle opět pustil do kritiky karanténních opatření v zemi a zúčastnil se veřejné demonstrace. Bolsonarovi podporovatelé se po celé zemi připojili k protestům proti karanténě.

Podle nedělních údajů měla Brazílie 38 654 potvrzených případů nemoci COVID-19 a nemoci podlehlo 2 462 lidí. Bolsonaro v neděli oslovil skupinu několika stovek lidí v hlavním městě Brasilii. Krátký projev několikrát přerušil kvůli kašli, na ústech neměl ochranou roušku a demonstranty nazýval „vlastenci“ bránícími svobody jednotlivců, jež karanténa ohrožuje.

„Každý v Brazílii musí chápat, že je podřízen vůli lidu,“ řekl Bolsonaro shromáždění. Protestující pak vykřikovali hesla proti Nejvyššímu soudu, který podpořil karanténní opatření v zemi, a proti parlamentu, jehož opoziční poslanci karanténní opatření podporují. Někteří z účastníků protestu navíc požadovali zavedení autoritativních opatření z doby brazilské vojenské junty označovaných AI-5 (více zde).

V nejbohatším a nejlidnatějším brazilském federativním státě Sao Paulo Bolsonarovi příznivci požadovali rezignaci guvernéra Joao Doria, který podporuje karanténní opatření.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.