Gorbačov: Musíme demilitarizovat bezpečnost

Nositel Nobelovy ceny a bývalý prezident SSSR míní, že svět musí dojít k novému chápání bezpečnosti. Válka je podle něj selháním politiky a porážkou.

Bývalý prezident SSSR a nositel Nobelovy ceny míru Michail Gorbačov se na stránkách časopisu Time (vydání 27/04-04/05/2020: 49) vyjádřil k důsledkům pandemie nemoci COVID-19 pro budoucí svět. Gorbačov apeluje, že až pandemie skončí, země by se měly spojit. Nemoc je podle něj „společnou hrozbou“ a žádná země se s ní nemůže vyrovnat sama. Jak bude vypadat post-pandemický svět, píše Gorbačov, bude zaležet na tom, zda si z ní vezmeme ponaučení.

Gorbačov píše, že v 80. letech došlo v jednání mezi USA a Sovětským svazem k průlomu v momentě, kdy si obě strany uvědomily, že jaderné zbraně jsou společnou hrozbou. Ovšem i přes likvidaci 85 % jaderných zbraní, jejich hrozba zůstává. Chudoba a nerovnost, enviromentální degradace a migrace – to jsou další globální problémy. Nyní se ozvala ještě hrozba nemocí a epidemií v globálně propojeném světě. Gorbačov píše, že odpovědi na tento problém nemohou být jen národní.

Dnes je podle bývalého sovětského lídra možné sledovat, že pandemie zvláště tvrdě ovlivňuje chudé, takže ještě zdůrazňuje problém nerovnosti. Gorbačov připomíná nevyrovnanou realizaci Rozvojových cílů milénia z roku 2000 a selhání v rozvoji a prosazování cílů společných celému lidstvu.

Je nutné nově promýšlet koncept bezpečnosti. I po skončení studené války se o bezpečnosti uvažovalo stále ve vojenském smyslu. V posledních letech bylo možné slyšet o zbraních, raketách a leteckých útocích. Jen v letošním roce Gorbačov sleduje několik případů nebezpečného velmocenského jednání „na hraně“ konfliktu a uvádí příklady Sýrie, Íránu a Iráku. Pořád není jasné, že zbraně a závody ve zbrojení současné globální problémy neřeší?, ptá se Gorbačov a pokračuje: „Válka je znakem porážky, selháním politiky.“

Přístup k vodě, čistému vzduchu, starost o lidské zdraví – to jsou podle Gorbačova cíle bezpečnosti. Snahy o takovou bezpečnost ale selžou v případě, že vlády budou dál vyhazovat peníze za závody ve zbrojení. Bývalý sovětský politik opakuje: potřebujeme demilitarizovat mezinárodní vztahy, mezinárodní politiku a politické myšlení.

V závěru článku Gorbačov apeloval na světové lídry, aby se sešli na zvláštním summitu Generálního shromáždění OSN a přehodnotili celou globální agendu. Gorbačov také požaduje, aby došlo ke snížení vojenských výdajů v rozsahu 10 až 15 %. To by podle jeho mínění představovalo první krok k novému vědomí a k nové civilizaci.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – SpreeTom, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25096400

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.