Španělsko chce znovu prodloužit nouzový stav

Vláda premiéra Sáncheze chce naposledy prodloužit nouzový stav, a to znovu o jeden měsíc.

Zpravodajská platforma Tagesschau informuje o situaci ve Španělsku. Došlo k rozvolnění opatření, ale premiér Pedro Sánchez uvedl, že nouzový stav bude znovu o měsíc prodloužen. Tentokrát naposledy.

Premiér Sánchez požádá parlament naposledy o prodloužení nouzového stavu o jeden měsíc. Původně se hovořilo o prodloužení jen o 15 dnů. Ve Španělsku platí třetí nejvyšší stupeň nouzového stavu už dva měsíce. Pouze na tomto stupni nouzového stavu může vláda omezit práva občanů, a to poměrně výrazně.

Platí dosti přísný zákaz vycházení, i když se pomaličku uvolňuje. Podle plánů vlády by Španělé mohli opustit svou provincii až na konci června, tedy po skončení třetího prodloužení karantény. Termín otevření hranic pro turisty zatím neexistuje.

Přísná politika vlády vyvolává kritiku. Opozice tvrdí, že jsou svobody omezovány nelegálně a že z Madridu „zbydou ruiny“. Právě v Madridu a Barceloně, které byly těžce postiženy, platí obzvláště přísná opatření.

Španělsko patří k zemím, které byly koronavirem velice postiženy. Bylo registrováno více než 230 000 nakažených, zemřelo více než 27 000 lidí. Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že existuje riziko, že nákaza znovu vypukne. Pokud by měl počet nakažených v Madridu znovu vzrůst, mělo by to dopady na celé Španělsko.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.