Albánská vláda demoluje budovu Národního divadla

Střety mezi policií a protestujícími se odehrály v neděli při zahájení demolice budovy Národního divadla.

V albánském hlavním městě Tiraně došlo v neděli k násilným střetům mezi policií a protestujícími, informuje agentura Reuters. Důvodem se stalo zahájení demolice albánského Národního divadla v Tiraně. Herci, opozice a další aktivisté se po celé dva roky stavěli proti plánům současného socialistického premiéra Edi Ramy zbourat historickou budovu Národního divadla a postavit divadlo nové. Argumentem odpůrců nové budovy bylo, že se jedná o součást kulturního dědictví. Navíc byl premiér obviněn z korupčních praktik.

V neděli policie z oblasti kolem divadla vyhnala za použití pepřových sprejů a násilí protestující, členy Aliance k ochraně divadla. Došlo k začtení asi 37 lidí a ke zranění jednoho policisty. Bagry pak začaly demolovat první část budovy.

Budova byla postavena v roce 1939 a Národním divadlem se stala v roce 1945. Její osud rozdělil albánskou společnost. Mnohé rozčílilo, že premiér Rama využil k zahájení demolice koronavirovou karanténu.

Jeden z odpůrců demolice budovy Národního divadla v Tiraně se vyjádřil na Facebooku: “nejde už jen o budovu divadla, jde o úpadek demokracie a svobody”. Země je podle něj diktaturou.

Podle vyjádření premiéra Ramy na Facebooku se proti modernizaci města bouří stále stejní lidé, kteří si nepřejí rozvoj hlavního města. Ramova vláda je toho názoru, že divadlo potřebovalo modernizaci. V Tiraně už v rámci toho, co vláda chápe jako pokrok, vznikly nové budovy fotbalového stadionu a tržiště. Kritici zdůrazňovali, že tendry na stavbu nové budovy divadla nejsou průhledné, což vedlo vládu v únoru k odkladu projektu. Kritici jsou také toho mínění, že demolice staré budovy divadla nebyla legální, protože si pro ni vláda neobstarala potřebná povolení.

Ilustrační foto: Autor – JoraK, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75597111

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.