Tchaj-wan odmítá čínskou vládu, Peking na ní trvá

Středeční inaugurace prezidentky Tchaj-wanu odrážela narůstající napětí mezi oběma sousedy.

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen odmítla, že by Tchaj-wan mohl akceptovat systém „jedné země, dvou systému“ a být tak autonomní součástí Číny podle vzoru bývalé britské kolonie Hongkongu. Prezidentka ve středu rázně odmítla čínské nároky na ostrov v kontextu stále se zhoršujících vzájemných vztahů.

Čína na její slova odpověděla, že znovusjednocení je nevyhnutelné a že Peking nikdy nebude tolerovat nezávislost Tchaj-wanu. V proslovu při inauguraci do úřadu prezidenta země Cchaj Jing-wen prohlásila, že vztahy mezi Čínou a Tchaj-wanem dospěly k historickému bodu obratu: „Obě strany mají povinnost naleznout způsoby koexistence na dlouhou dobu a zabránit intenzifikaci antagonismu a rozdílů.“

Cchaj Jing-wen z Demokratické progresivní strany Tchaj-wanu vyhrála prezidentské volby letos v lednu a obhájila tak svůj post.  V rámci volební kampaně slibovala voličům, že se Číně postaví.  Z čínské strany mimo jiné na adresu ostrova zaznělo, že Čína ostrov Tchaj-wan připojí třeba i násilím. Prezidentka nyní zopakovala, že Tchaj-wan se Pekingu nepodvolí a odmítá systém „jedna země, dva systémy“ a zastává principy „mír, parita, demokracie a dialog“.

Čínský Úřad pro záležitosti Tchaj-wanu dal ale najevo, že na principu „jedna země, dva systémy“ nic měnit nebude. „Znovusjednocení je historická nevyhnutelnost velké obrody čínského národa. Máme pevnou vůli, plnou důvěru a dostatečnou schopnost bránit národní suverenitu a územní integritu,“ zaznělo z Pekingu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.