Německý průmysl v květnu znovu zpomalil

Na rozdíl od dubna se jednalo o menší zpomalení, pokles činí asi 25-30 %. Hlavním problémem je nízká poptávka.

Květnové údaje zveřejněné v pondělí ukazují, že německý průmysl v květnu znovu zpomalil, neboť díky pandemii čelí snížení poptávky.

IHS Markit připravuje Purchasing Managers‘ Index (PMI), který sleduje asi pětinu největších ekonomik Evropy. Index se zvýšil na 36,6 z 34,5 v dubnu letošního roku.

Podle informací IHS Markit se během května začala řada továren vracet k normálu a hlavní překážkou se stala nízká poptávka. Již před pandemií se průmyslová výroba snížila o 7-8 % ve srovnání s vrcholem na konci roku 2017. Nyní se předpokládá pokles 25-30 %.

Průmyslový výkon Německa v květnu klesal pomaleji, přesto firmy nejsou ohledně budoucnosti optimistické a pracovaly pod úrovní své kapacity.  Dochází k nejrychlejšímu snižování počtu zaměstnanců za posledních 11 let. Zvláště silně se to týká sektoru investičního zboží.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.