Haftar ztratil v Libyi další strategický bod. Jedná se o příměří

Provládní jednotky získaly pod kontrolu mezinárodní letiště v Tripolisu.

Provládní jednotky v Libyi ve středu oznámily, že obsadily tripolské mezinárodní letiště. Má se tak jednat o další úder pro jejich současného protivníka, Chalífu Haftara a jeho Libyjskou národní armádu.

Letiště bylo od roku 2014 nefunkční, ale představuje strategicky významné místo, které leží nedaleko od důležité dálnice vedoucí do centra Tripolisu. Podle informací provládních vojenských jednotek probíhá nyní pronásledování Haftarových jednotek, které ustoupily asi 20 km jižněji od Tripolisu. Tripolis je pod kontrolou vlády národní jednoty, kterou uznává OSN.

Během posledního měsíce zaznamenaly provládní síly v Libyi sérii vojenských úspěchů nad jednotkami Libyjské národní armády Chalífy Haftara.

Ve středu také OSN informovalo o tom, že obě strany současného libyjského konfliktu se dohodly na tom, že začnou jednat o příměří. OSN prosazuje příměří globálně s ohledem na nutnost boje proti infekci nového koronaviru.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.