Průšvih s plynovodem Síla Sibiře má dohru. Dva vyhazovy

Gazprom problémy s plynovodem popírá, ale zřejmě propustil dva manažery, kteří figurovali v kauze, o které psala média v Rusku.

Internetové noviny Lenta v pondělí upozornily, že dva manažeři, jejichž jména byla spojena s problémy plynovodu Síla Sibiře se ocitli bez práce. Zástupce šéfa 307. oddělení společnosti Gazprom Andrej Filippov a jeho podřízený Alexandr Gromov byli propuštěni. Lentě to potvrdily zdroje ze státní společnosti Gazprom. Filippov je na dovolené, ze které se už do práce v Gazpromu nevrátí, Gromov byl propuštěn. V ohrožení je i sám šéf 307. oddělení Sergej Menšikov, tvrdí zdroje deníku Lenta.

Tato kádrová rozhodnutí mají být důsledkem problémů s nalezištěm zemního plynu v sibiřské Čajandě, o kterých informovala Lenta v uplynulých dnech. O celé věci jsme informovali i naše čtenáře:

Problémy s nalezištěm, které má být hlavním zdrojem plynu pro rusko-čínský plynovod Síla Sibiře, spočívaly v celé řadě pochybení při geologickém průzkumu místa, ve špatných informacích o charakteristikách naleziště či v chybném řešení technických problémů. Problémy stojí, a podle odhadů Lenty ještě budou stát, společnost Gazprom až 1,5 bilionu rublů. Filippov v nahrávkách, které noviny zveřejnily, přiznal, že průzkum naleziště v Čajandě byl na nátlak šéfa Gazrpromu Alexeje Millera proveden ve spěchu.

Lenta dále konstatuje, že společnost Gazprom se snažila problémy spojené s Čajandiským nalezištěm utajit, a právě proto nedávno, 28.května, informovala o projektu Síla Sibiře 2, který je veden úplně jinou trasou, než se původně plánovalo. Gazprom odlišnost tras nekomentoval, ale popírá, že by projekt trpěl jakýmikoliv problémy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.