Progresivní daň se v Rusku zavádět nebude

Ruská vláda odmítla informace médií o tom, že by zvažovala zavedení vyšší daňové sazby pro lidi s vyššími příjmy.

Ruská vláda odmítla informace o tom, že by uvažovala o zavedení progresivní daně z příjmů. Ruská média před tím spekulovala o tom, že vláda zvažuje vyšší zdanění pro lidi s příjmy mezi 2 až 3 miliony rublů a více za rok. Mělo se jednat konkrétně o zvýšení ze současných 13 na 15 %.

Podle informací ruské vlády se o zvýšení daně z příjmů neuvažuje. Ruská média s odvoláním na vládní zdroje tvrdí, že se o myšlence vyšší daně pro lidi s vyššími příjmy v Rusku uvažovalo už na začátku ledna při přípravě projevu Vladimira Putina před Federálním shromážděním. To, že se na toto téma mezi vládou a Kremlem vedou diskuze ale potvrdil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Jeden z kremelských zdrojů tvrdil, že varianta zvýšení daně ze 13 na 15 % se diskutovala vzhledem k tomu, že k němu nyní je velmi ideální „sankčně-pandemická doba“. Nicméně o konkrétním kroku v tomto směru nebylo rozhodnuto (což potvrdil také Peskov).

Ministr financí Anton Siluanov už v únorovém rozhovoru s RBK hovořil o tom, že ministerstvo o otázce zavedení progresivního zdanění může diskutovat v roce 2024. Do té doby se podle něj principy zdanění v Rusku měnit nebudou.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.