Nepřesné a zkreslené, ohrazuje se Jižní Korea proti Boltonovým pamětem

Boltonův popis detailů jednání mezi Trumpem a představiteli Jižní a Severní Koreje nazvala Jihokorejská strana popřením principů diplomacie.

Jižní Korea se v pondělí ohradila proti popisu jednání mezi Donaldem Trumpem a lídry Severní a Jižní Koreje v knize bývalého poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona. Bolton v nové knize s názvem „The Room Where it Happend. The White House Memoirs“ údajně prezentuje nepřesný a zkreslený obrázek.

Bolton v právě vycházející knize popisuje detaily rozhovorů, které se konaly před a po celkem třech setkáních Trumpa se severokorejským lídrem Kim Čong-unem. Věnuje se i důvodům neúspěchu druhého summitu USA – KLDR ve Vietnamu v roce 2019.

Bolton v knize tvrdí, že jihokorejský prezident Mun Če-in, který se snažil o zlepšení vztahů na poloostrově, vzbudil svou agendou „sjednocení“ u Trumpa i Kima nerealistická očekávání. Jihokorejská strana tvrdí, že Boltonův popis se nedrží přesných fakt a podstatně je zkresluje. Čung Eui-jong, Munův poradce pro národní bezpečnost, řekl, že jednostranné publikování rozhovorů, které stojí na vzájemné důvěře, popírá základní principy diplomacie a mohlo by také poškodit budoucí vyjednávání.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America – John Bolton, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=66836029

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.