Kim sehrál roli „hodného policajta“ a pozastavil vojenské akce proti Jižní Koreji

Po vyšroubování napětí na Korejském poloostrově dochází k deeskalaci. Má se jednat o promyšlenou taktiku obrácení pozornosti.

Severokorejský lídr Kim Čong-un ve středu oznámil, že Severní Korea pozastaví svůj vojenský plán akcí proti Jižní Koreji. Informaci po zasedání nejvyššího vedení země přinesla severokorejská tisková agentura KCNA. Podle dalších informací projednalo také zasedání ve videokonferenčním formátu další kroky k posílení odstrašujícího potenciálu země.

Politické napětí mezi oběma sousedy na Korejském poloostrově v poslední době narůstalo. Pchjongjang rozezlilo šíření jihokorejských propagandistických letáků na severokorejské straně hranice. Podle severokorejské strany bylo šíření letáků narušením vzájemných dohod. Severní Korea je pod ekonomickými sankcemi, jejich tíhu se snažila zmírnit vyjednáváními o denuklearizaci, která ale celé měsíce stagnují.

Během posledních týdnů Severní Korea vyhodila do povětří společnou styčnou kancelář s Jižní Koreou, oznámila konec dialogu s jižním sousedem a začala hrozit vojenskou akcí. Kimova sestra Kim Čo-jong varovala před odvetnými kroky vůči Jižní Koreji, které měly být bez upřesnění vojenské.  Generální štáb severokorejské armády potom začal připravovat „akční plán“, který by znamenal vyslání vojenských jednotek do společných turistických a ekonomických zón, obsazení pohraničních strážních postů, opevnění pohraničí s Jižní Koreou a také podporu plánů Severní Koreje pro šíření vlastní propagandy na Jih. Jednalo by se tak o zrušení pokroků, kterých oba sousedé v posledních zhruba dvou letech dosáhli.

Objevily se informace o tom, že Severní Korea umístila tlampače v demilitarizované pohraniční zóně, nicméně podle následných informací jihokorejské agentury Yonhap byly tlampače zase odstraněny.

Jihokorejská strana dala najevo, že situaci detailně sleduje, ale bližší informace neposkytla. Podle názoru Al Jazeery sledují ale dosavadní kroky Pchjongjangu známý vzorec jednání: zvýšení napětí s velkou dávkou vitriolu, rétoriky a hrozeb, aby se pak celá věc zmírnila.

Jedná se o taktiku, která chce přitáhnout pozornost a připomenout USA Korejský poloostrov. Je to něco, co jistě nervuje Jižní Koreu a mohlo by vést třeba k poskytnutí humanitární pomoci, kterou sankce umožňují, tvrdí reportér Al Jazeery Rob McBride o situaci.

McBride mluví také o tom, že Severní Korea vsadila na rutinu „hodný a zlý policajt“. Sestra severokorejského lídra Kim Čo-jong hrála roli „zlého policajta“, přičemž zvýšila svoji mezinárodní prestiž. Kim Čong-unovi to umožnilo roli „hodného policajta“, který napětí zmírňuje a je hlasem rozumu navíc v předvečer významného výročí, 70 let od počátku korejské války, která skončila příměřím, nikoliv ale formální mírovou dohodou.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.