Čína přijala kontroverzní zákon pro Hongkong

Zákon o bezpečnosti se stal dalším problémem ve vztazích mezi Čínou a západními vládami.

Čínský parlament přijal pro Hongkong kontroverzní zákon o bezpečnosti, informovala agentura Reuters. Očekává se, že státní média brzy zveřejní detaily celého zákona, který je reakcí na často násilné prodemokratické protesty, které ve městě proběhly během minulého roku. Zákon má řešit problémy separatismu, subverze, terorismu a spiknutí s cizí silou. Současně ale vzbuzuje obavy, že dojde k omezení svobod Hongkongu, bývalé britské kolonie a dnes významného světového finančního hubu.

Zákon o bezpečnosti se stal dalším bodem napětí mezi Čínou a USA, Británií a dalšími západními vládami. Západní vlády vyjadřují obavy o dosavadní autonomii Hongkongu, který byl k Číně připojen v roce 1997.

Spojené státy jsou s Čínou ve sporu ohledně obchodu, Jihočínského moře či pandemie koronaviru. Washington již Hongkongu v souvislosti s politickou situací i s připravovanou legislativou zrušil obchodní privilegia. Čína slibuje odvetné kroky a zahraniční kritiku považuje za vměšování do vnitřních záležitostí.

Čínské i hongkongské úřady opakovaně tvrdí, že zákon se zaměřuje jen na pár potížistů, ale nijak neovlivní práva, svobody či zájmy investorů v Hongkongu. Podle průzkumu veřejného mínění nemá zákon mezi obyvateli města podporu, nicméně i podpora protestů se snížila na velmi slabou většinu.

Nový zákon, který by měl vstoupit v platnost okamžitě, bude zřejmě otestován velmi rychle. Na 1. července připadá výročí předání provincie Číně a aktivisté a prodemokratičtí politici chystají demonstraci navzdory policejnímu zákazu.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.