Francie vybavení od firmy Huawei nezakáže

Národní agentura pro kybernetickou bezpečnost přesto považuje evropské výrobce za méně rizikové než ty „neevropské“.

Francouzská agentura pro kybernetickou bezpečnost nedoporučuje telekomunikačním společnostem používat zařízení firmy Huawei pro sítě 5G. Na druhou stranu ale nehodlá vybavení od čínské firmy zakázat.

Podle šéfa Národní agentury pro kybernetickou bezpečnost (ANSSI) Guillaume Pouparda Francie k zákazu nepřistoupí. Na operátory, kteří systémů Huawei nevyužívají, ale bude agentura naléhat, aby se výrobkům této firmy vyhnuli, hodlá tedy postupovat „přirozenou cestou“. Operátoři s vybavením od firmy Huawei dostanou povolení s platností tři až osm měsíců, toto opatření zřejmě omezí přístup čínské firmy k francouzské síti 5G.

Poupard odmítl, že by tyto kroky měly cokoliv společného s útokem na Huawei nebo s protičínským rasismem: „Jenom říkáme, že riziko není u evropských dodavatelů stejně velké jako u neevropských.“

Spojené státy zařadily čínskou firmu Huawei na černý seznam kvůli bezpečnostním rizikům a Pentagon počítá Huawei mezi společnosti, které jsou kontrolovány čínskou armádou.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.