Končí slavná éra americké ropy a zemního plynu?

V USA nyní zaznamenává růst sektor obnovitelných zdrojů, zatímco se ruší plánované ropovody.

Derek Brower se zamýšlí nad budoucnosti americké energetiky vzhledem k rušeným ropovodům i zeleným plánům.

Slavná doba pro americkou ropu a zemní plyn se možná chýlí ke konci, píše Brower v úvodu. Rozvoj ropného sektoru i zemního plynu závisí na infrastruktuře. Během tohoto týdne byly opuštěny či zakázány hned tři projekty na stavbu produktovodů. Bez nich je další rozvoj odvětví nemožný.

Jenže tohle se v době administrativy Donalda Trumpa, který se vykašlal na ekologické regulace a chtěl těžit „co to jde“, vůbec nemělo stát. Jak si vedl v tomto ohledu?

Těžba šla na rekordní úroveň, ale ropný sektor je zoufale zadlužený a bankroty jdou jeden za druhým. Investoři utíkají z břidlic, protože tam už moc nezískají. USA sice těží nejvíc, ale jen proto, že Rusko a Saúdská Arábie snížily těžbu, aby pomohly cenám vzhůru.

Rušení produktovodů může být ale významný ukazatel změny. Právní nejistota i spor kmene Siouxů ohledně ropovodu, který může ohrožovat zdroj pitné vody, to vše se podepsalo na rušení hned tří projektů. Keystone XL byl zrušen, jeho hlavním cílem bylo dodávat ropu z ropných písků v Kanadě do USA. Prezident Trump se o něj chtěl zasadit, ale těžko se vůbec někdy bude realizovat.

Zástupci byznysu obviňují ekology a aktivisty, kteří jim stojí v cestě. Ministr pro energetiku obviňuje mocnou zelenou lobby, která využívá soudů, aby dosáhla svého.

Je to nyní sektor obnovitelných zdrojů, který v USA zaznamenává růst. Větrné elektrárny, či solární farmy rostou jako houby po dešti, dokonce i v Texasu. Nemluví o snech učinit USA ještě víc zaměřenou na ropu a plyn, ale naopak učinit ji zelenější.

Demokratický kandidát Joe Biden patří k těm „zeleným“. Navzdory Trumpovým plánům zdědí v listopadu ekonomiku, která je připravena také díky investorům na zelenější podobu. Americká energetická dominance budoucnosti se bude o ropu a zemní plyn opírat méně.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.