Hagia Sofia v Istanbulu bude mešitou

Prezidentský dekret změnil dosavadní muzeum v mešitu poté, co nejvyšší správní soud v Turecku zrušil Ataturkovo rozhodnutí z roku 1934.

Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan podepsal 10. července dekret, kterým byla Hagia Sofia v Istanbulu přeměněna z muzea na mešitu, informuje turecký Hurriyet. Stalo se tak krátce poté, co nejvyšší turecký správní soud zrušil dekret z roku 1934, který dal historické budově status muzea.

Správní soud ve svém rozhodnutí tvrdil, že turecká vláda v roce 1934 neměla pravomoci k tomu, aby o statusu mešity rozhodla. Rozhodnutí a následný prezidentský dekret o přeměně muzea v mešitu ukončil roky sporů o status Hagia Sofia, bývalého hlavního chrámu císařského Cařihradu, který byl v mešitu obrácen po dobytí města Osmany v roce 1453. Hagia Sofia  je dnes na seznamu kulturního dědictví UNESCO a patří k nejvíce navštěvovaným památkám v zemi.

Návrh vrátit budově zpátky status mešity vyvolal poměrně silnou mezinárodní kritiku, kterou Turecko odmítalo jako zasahování do vnitřních záležitostí země. Ke kritikům patřily Spojené státy, Francie, Řecko nebo Ruská pravoslavná církev (Kreml ovšem věc označil za záležitost Turecka).

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor –  Dennis Jarvis from Halifax, Canada – Turkey-3019 – Hagia Sophia, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23450307

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.