Rusko by mohlo ohrozit americká energetická aktiva

Washingtonexaminer.com. Demokratický senátor Bob Menendez bije na poplach kvůli možnosti, že by Rusko mohlo převzít velikou v Americe sídlící ropnou firmu, která ovládá mnoho ropných terminálů a infrastruktury v USA.

„Nemůžeme hrát ruskou ruletu s národní bezpečností a energetickou nezávislostí,“ uvedl demokratický senátor z New Jersey.

Vysvětlil, že nedávná půjčka, kterou poskytla ruská, státem vlastněná ropná firmy Rosněft, aby pomohla Citgo v USA, by mohlo ohrožovat americkou bezpečnost.

Citgo je vlastněná venezuelskou vládou, ale operuje převážně v USA. Menendez uvedl, že vzhledem k ekonomické situaci ve Venezuele by se mohly ropná aktiva firmy stát majetkem Ruska, pokud by jihoamerická firma musela defaultovat.

Ruský prezident Putin „používá ruskou ropu a plyn, aby manipuloval s cenami energií v ekonomikách východní Evropy,“ uvedl Menendez. „To nemůžeme zde v USA dovolit.“

„Nemůžeme dát Putinovi jakoukoliv příležitost, aby mohl ovlivnit ropné toky, nebo si zahrával s americkými cenami u pumpy. A nemůžeme hrát ruskou ruletu s americkou energetickou infrastrukturou. Rizika pro naši národní bezpečnost a naši ekonomiku já nepřijímám.“

Menendez je členem senátní komise pro zahraniční vztahy.

„Rosněft, ropná firma, majoritně vlastněná ruskou vládou a provozovaná Putinovým kámošem Igorem Sečinem, by mohla získat podstatný vlastnický podíl v CITGO, dceřiné firmě venezuelské Petroleos de Venezuela (PDVSA), pokud ta nebude schopna splatit půjčku Rosněftu. Venezuela je v ekonomické krizi, což podkopává finanční stabilitu PDVSA a zvyšuje pravděpodobnost defaultu.“ řekl.

Menendez zdůraznil, že Citgo vlastní a provozuje 48 ropných terminálů ve 20 státech, včetně New Jersey, Texasu, Lousiany a Illinois

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.