Bulharské protesty požadovaly rezignaci premiéra

Tisíce lidí především v hlavním městě země požadovaly rezignaci premiéra a státního zástupce. Vadí jim především korupce a nestíhání oligarchů.

V sobotu se konaly protivládní protesty v Bulharsku, a to už třetí den v řadě. Protestující v ulicích hlavního města Sofie žádali rezignaci premiéra země Bojko Borisova a také odchod současného nejvyššího státního zástupce Ivana Geševa. Mezi hesly protestů se objevila slova jako mafie nebo rezignace.

Protestující viní současného premiéra a státního zástupce z toho, že vědomě odkládají vyšetřování korupčních vztahů mezi státními úředníky a bulharskými oligarchy.

V pátek došlo k zatčení asi 18 lidí v souvislosti se střety, nicméně sobotní demonstrace byla celkově poklidná.

Protesty byly vyvolány policejními prohlídkami v domě dvou spolupracovníků současného prezidenta Rumena Raděva, který patří k hlasitým kritikům současné vlády. Raděv ve svém sobotním vystoupení vyzval vládu a státního zástupce k rezignaci.

Premiér Borisov rezignaci odmítl. Stojí včele už třetí vlády (od roku 2009) a chlubí se tím, že během jeho vládnutí došlo v Bulharsku k výstavbě nových dálnic, ke zvýšení příjmů obyvatel a nejnověji k přijetí Bulharska do „čekárny na euro.“ Borisovova strana GERB má stále největší podporu alespoň podle průzkumů veřejného mínění. Parlamentní volby by se v zemi měly konat v roce 2021. Borisov také prezidenta Raděva obvinil z toho, že se snaží vyvolat politickou krizi.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor -Tourbillon, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25019227

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.