Na konci století bude na planetě méně lidí, než se čekalo, tvrdí nová projekce

Nová studie očekává pokles populace v celkem 183 zemích světa. Povede to k ekonomickým a mocenským změnám.

V roce 2100 bude na zemi žít asi 8,8 miliard lidí. Je to o dvě miliardy méně, než očekávaly dosavadní projekce OSN, uvádí televize Al Jazeera.

Al Jazeera cituje novou studii lékařského časopisu The Lancet, která byla právě zveřejněna. Více než dvacet zemí, mezi nimi Itálie, Japonsko, Polsko, Portugalsko, Jižní Korea, Španělsko a Thajsko bude mít v roce 2100 o asi polovinu menší populaci. Obyvatelstvo Číny se sníží z nynějších 1,4 miliardy na 730 milionů během následujících 80 let.

Studie, kterou připravil Ústav metrik a hodnocení (IHME) při Univerzitě ve Washingtonu, předpokládá, že planeta bude mít v roce 2100 8,8 miliard lidí a že demografické změny povedou také k novému rozdělení moci v globálním měřítku. Na konci 21. století se celkem 183 zemí ze 195 zemí uvedených ve studii propadne pod práh, který je potřeba k udržení hladiny populace.

Na druhou stranu oblast subsaharské Afriky ztrojnásobí počet obyvatel na tři miliardy Nigérie bude mít skoro 800 milionů lidí a Indie bude na prvním místě s celkem 1,1 miliardy obyvatel.

Jeden z autorů studie Christopher Murray míní, že se jedná o dobrou zprávu pro životní prostředí, vznikne menší nápor na potravinovou výrobu a také méně emisí. Subsaharské Africe se naskytne větší ekonomická příležitost. Ve většině zemí mimo Afriku, dodal dále Murray, bude mít pokles populace jako pokles pracovní síly negativní hospodářské dopady. Studie je toho názoru, že země s vysokými příjmy mohou poklesu populace zabránit prostřednictvím flexibilnější migrační politiky a také podpory rodin.

Studie také zdůraznila, že by imperativem každé vlády měla být svoboda a práva žen. Studie kritizovala omezující přístup k reproduktivní zdravotní péči v některých zemích.

Sociální systém a také zdravotnictví se bude muset připravit na mnohem starší populaci. V roce 2100 se očekává, že počet dětí pod pět let věku poklesne o celkem 40 % ve srovnání s rokem 2017.

Pokles populace bude mít dopady také například na daňový systém a trh práce. Mezi další ekonomické dopady bude například to, že Čína v roce 2050 překoná USA ve velikosti HDP, ale v roce 2100 už bude znova na druhém místě. Indické HDP poroste dramaticky, zatímco Francie, Německo, Japonsko a Velká Británie se udrží v desítce největších světových ekonomik.

Odhady předpokládají propad Brazílie, která se z osmého místa propadne na 13. místo, a Ruska, které spadne z 10. místa na 15. místo. K dalším zemím, jejichž velikost ekonomiky se zmenší, mají patřit také Španělsko a Itálie.

Indonésie se má stát 12. největší ekonomikou světa. Nigerie se má dostat do top desítky, i když je dnes až na 28. místě.

Na konci 21. století bude svět multipolární. Dominantními velmocemi budou Indie, Nigerie, Čína a Spojené státy, říká k výsledkům studie Richard Horton, který studii vidí jako náčrt pro „radikální proměny geopolitické moci.“

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.