Americká armáda zakáže konfederační vlajky

Podle ministra obrany Espera rozhodnutí souvisí mimo jiné s odmítnutím rozdělujících symbolů v armádě. Prezident Trump byl proti.

Americká armáda zakáže použití bitevních vlajek Konfederace, i když prezident Donald Trump trval na tom, že jejich vyvěšování představuje symbol „svobody slova“. K rozhodnutí došlo v kontextu americké diskuse o rasistických symbolech a také na pozadí politických bitev o odstranění těchto vlajek po celých Spojených státech. Ministr obrany Mark Esper v novém dokumentu píše, že „vlajky, které vyvěšujeme, musí být v souladu s vojenskými imperativy dobrého řádu a disciplíny, s jednáním se všemi lidmi důstojně a s respektem a s odmítáním symbolů, které rozdělují.“

Prezident Trump odmítal volání po změně názvu vojenských základen, která mají jména po generálech Konfederace. Trump také hájil vyvěšování bitevních vlajek a také vyhrožoval lidem, kteří by zapalovali americkou vlajku, vězením. Esper ale zdůraznil, že je v této otázce důležité mít přístup, který bude lidi sjednocovat a pomůže s budováním kohese a připravenosti.

Konfederace či Konfederované státy americké existovaly mezi roky 1861 až 1865, tedy v době občanské války. Spojily se do ní hlavně jižní federální státy, které byly proti zrušení otroctví.  Více se dočtete například zde (česky).

Informace jsme se pro Vás dočetli v sobotním vydání britských novin The Independent (18.7.2020, s. 76).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.