Řecko bude lákat zahraniční důchodce na nízké daně

Řecká vláda chce zavést 7% daň z příjmů pro zahraniční důchodce, kteří si přihlásí daňovou rezidenturu v zemi.

Řecko v době finanční krize utrpělo velký odliv mozků, když asi 500 tisíc hlavně mladých lidí odešlo ze země za prací. Nyní země sází na nový způsob, jak získat zpět lidi, kteří by zde utráceli svoje finance. Chce se totiž zaměřit na penzisty.

Řecko chce zahraničním důchodcům nabídnout 7% daň z příjmu v případě, že přesunou svoji daňovou rezidenturu do Řecka. Myšlenka je podle Athini Kalavové jednoduchá: Řecko chce, aby se tito lidé do země přestěhovali: „Máme krásnou zemi, dobré klima. Tak proč ne“, říká.

Návrh je už od minulého týdne v řeckém parlamentu a obsahuje návrh nízké daně, která by platila po dobu deseti let. Vláda tak doufá, že se zahraniční penzisti přesunou Řecka, což zemi fakticky pomůže rozšířit její daňovou základnu.

Jedním z důvodů, proč se v Řecku nyní plánuje taková strategie, je koronavirová pandemie, která se dotkla velmi tvrdě turismu.

V EU realizuje podobnou praxi také portugalský Lisabon, který už čelil kritice dalších členských zemí za to, že provozuje diskriminační daňový režim. Atény ale takovou kritiku na svoji adredu odmítají. Řecký návrh jde ale dál, než tomu je v případě Portugalska nebo jiných zemí: rovná daň v hodnotě 7 % by se měla týkat nejen penzí, ale také dividend a dalších příjmů. Slovy ekonomického poradce současného premiéra země, Alexe Patelise se vláda tímto způsobem snaží o vybudování zbrusu nového Řecka.

Informace jsme se pro Vás dočetli na stránkách novin The Times z 20. července 2020 (strana 3).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.