Šikana a Twitter jako hlavní editor. Novinářka odešla z novin New York Times kvůli toxické atmosféře

Noviny se kritice bývalé sloupkařky brání a hájí se otevřeností celému politickému spektru.

Článek novin The Sunday Times (19/07/20: 17) z pera Joshe Glancyho se věnuje tématu šikanování a kulturních válek v redakci amerických novin The New York Times (dále jen NYT). Případ se týká odchodu novinářky Bari Weissové, která v novinách NYT pracovala od roku 2017. V minulém týdnu odsud odešla a noviny velmi ostře kritizovala. Podle Weissové podřídily NYT, které se považují za vzorovou instituci, svou politiku Twitteru, který se stal „hlavním editorem“ a z novin samotných se stala „performační scéna“, pro kterou se vybírají jen ta témata, která konvenují jejímu úzkému levicovému čtenářstvu.

Weissová dále kritizovala toxickou atmosféru strachu, která v novinách panuje. Svěřila se s tím, že ji její kolegové v novinách častovali označením „nacistka“ a „rasistka“. Postovali také emotikony „sekyry“ za jejím jménem na messengeru Slack. Weissová označila svůj odchod za důsledek nelegální diskriminace, čímž naznačila možnou právní dohru.

Přátelé bývalé sloupkařky novin NYT tvrdí, že situace v těchto novinách je o dost horší, než popsala Weissová. Vedení novin o problémech vědělo, ale neřešilo je, neboť je pod diktátem menšiny mladých zaměstnanců.

Problémy tohoto typu se netýkaly jenom Weissové. Hlavní komentátor novin James Bennet nedávno rezignoval v souvislosti s tím, že pustil do vydání komentář republikánského senátora, který hájil názor, že Trump by měl proti protestujícím v USA poslat federální jednotky.

Jiní ale odmítají, že by Weissová byla obětí a zdůrazňují, že novinářka má dost konfliktní osobnost. Nová hlavní komentátorka novin NYT Kathleen Kingsburryová v tomto kontextu opakovala, že noviny jsou otevřeny publikování názorů v celém politickém spektru.

Příběh Weissové se dostal na titulní stránky novin v USA i na twitterové účty prezidenta Donalda Trumpa a jeho syna, což jen dokresluje postavení NYT jako média, které stanovuje agendu, a tím pádem má mnoho nepřátel. Případ zároveň odráží mikrokosmos amerických sporů o „cancel culture“ a svobodu slova.

V minulém týdnu rezignoval další novinář, Andrew Sullivan z novin New York Magazine, který reflektoval názory Weissové. Sullivan napsal, že odešel, protože s ním většina redakce nechce mít nic společného. „…jakýkoliv autor, který není aktivně věrný kritické teorii v otázkách rasy, genderu, sexuální orientace a genderové identity, téměř fyzicky ubližuje svým spolupracovníkům už jen tím, že existuje ve stejném virtuálním prostoru“, napsal Sullivan k důvodům svého obchodu.

Ochod Sullivana a Weissové má souvislost s nedávným dopisem skupiny umírněných liberálů, kteří se zastali svobody slova, obhajovali volnou výměnu myšlenek a názorů a jejich otevřený dopis se vymezoval proti tzv. „cancel culture“. Dopis publikoval Harper‘s Magazine a informovali jsme o něm.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.