Pompeo volá po koalici proti Číně

Slova o vybudování koalice, která chápe hrozbu současné Číny, padla při návštěvě ve Velké Británii.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo na návštěvě ve Velké Británii navrhnul vznik koalice proti Číně. V rámci své návštěvy Pompeo nešetrně kritizoval Čínu a její vládnoucí komunistickou stranu. Hovořil kriticky o tom, jak Peking zvládl pandemii nemoci COVID-19 a také kritizoval situaci v Hong Kongu.

Po jednání s britským premiérem Borisem Johnsonem a ministrem zahraničí Dominikem Raabem Pompeo řekl, že Spojené státy doufají ve vybudování koalice, která pochopí, jakou hrozbu představuje současná Čína. Jednání mezi americkým šéfdiplomatem a britskými politiky proběhlo několik hodin poté, co Británie oznámila, že vypovídá dohodu o vydávání občanů uzavřenou s Hong Kongem a také zablokovala prodej zbraní pro tuto bývalou britskou kolonii. Oba kroky rozhněvaly Čínu.

Ve vypovězení dohody o vydávání se Británie připojila k USA, Kanadě a Austrálii, které už tento krok učinily. Důvodem je nový bezpečnostní zákon v Hong Kongu, který je vnímán kontroverzně vzhledem k autonomním právům Hong Kongu a k dohodám mezi Británií a Čínou, které byly uzavřeny při předání Hong Kongu Číně v 90. letech.

Pompeo v Londýně jednal také s poslanci z Konzervativní strany, kteří zablokovali přístup čínské firmy Huawei a její 5G technologie do britské telekomunikační sítě. Rozhodnutí o tom padlo v minulém týdnu. USA právě pro takový krok lobovaly.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.