Na vývoz zaměřená Jižní Korea je v recesi

Ekonomiku poslaly do recese dopady pandemie hlavně pro exporty, kde země zaznamenala historický propad. Celkem 40 % hospodářství Jižní Koreje tvoří vývozy.

Ve druhém čtvrtletí se jihokorejská ekonomika propadla do recese. Propad je nejhorší za posledních více než dvacet let. Čtvrtá největší ekonomika v Asii utrpěla díky poklesu vývozů a také díky uzavření továren, obojí z důvodu pandemie koronaviru.

Podle aktuálních čísel jihokorejské centrální banky se pokles rovná celkem 3,3 % ve srovnání s předchozím čtvrtletím. Jde o největší pokles od hospodářské krize v roce 1998. Ekonomové definují hospodářskou recesi dvěma poklesy HDP za sebou během dvou čtvrtletí. V prvním čtvrtletí byl pokles jihokorejského HDP v hodnotě 1,3 %.

V meziročním srovnání se HDP Jižní Koreje snížilo o 2,9 %, což je největší propad od roku 1998. Jde zároveň o číslo, které je horší, než byly odhady.

Celkem 40 % jihokorejské ekonomiky tvoří vývozy. Export se ale propadnul v tomto čtvrtletí o 16,6 %. Historicky je to nejhorší pokles vývozů od roku 1963.

Ministerstvo financí Jižní Koreje předpokládá, že ve třetím kvartále letošního roku se ekonomika začne zotavovat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.