Chabarovský region má nového gubernátora, protesty ale pokračují

Jmenování nového zastupujícího gubernátora po zatčení Sergeje Furgala situaci v regionu zatím neuklidnilo.

V Chabarovském kraji pokračují protesty proti zatčení a odvolání místního gubernátora Sergeje Furgala. Furgal čelí od 9. července, kdy byl zatčen, obviněním z organizovaného zločinu (vražd) a je vyšetřován ve vazbě. Prezident Vladimir Putin 20. července Furgala odvolal z postu gubernátora pro „ztrátu důvěry“ a jeho zástupcem jmenoval Michaila Děgtjareva, poslance Dumy a politika z Liberálně-demokratické strany Ruska. Podle tvrzení novin Vědomosti protesty v regionu po jmenování nového gubernátora dokonce ještě zesílily. Víkendových protestů si například všimly také noviny Vzgljad (vydavatel je spojen s administrativou prezidenta RF – pozn.red.), které o víkendové akci též informovaly. Vzgljad ovšem s odvoláním na oficiální čísla chabarovské radnice tvrdí, že účast na poslední akci byla nižší než na těch předešlých.

Před víkendem došlo k menšímu incidentu, Furgalovi příznivci zadrželi kolonu aut s novým gubernátorem opouštějícím město na víkend a konfrontovali ho se situací.

Nový gubernátor (zatím jen pověřený řízením, protože gubernátoři se v Rusku volí) Michail Děgtjarev jim řekl, že jeho úkolem je „sladit všechny procesy“ v regionu, začít přípravy na zahájení nového školního roku a také na zimu, že bývalý gubernátor se může spolehnout na spravedlivý a otevřený soud v Chabarovsku a že on sám nemůže nijak vyšetřování hodnotit. Gubernátor také vysvětlil, proč odmítl sejít se s veřejností protestující před úřadem. Podle něj se v době pandemie jedná o porušení zákona, takovým porušením by dával špatný příklad. Po setkání s kolonou Furgalových podporovatelů napsal gubernátor na svůj účet v sociální síti Telegram: „Furgal je můj spolustraník. Je vyšetřován. Nemohu a nemám právo tlačit na vyšetřování.“ Děgtjarev také slibuje vznik poradního orgánu při svém úřadě, kde by se sešli aktivisté a jejich požadavky, kterých, jak sám řekl, mají lidé „mnoho“.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.