EU jedná s Čínou o investicích a obchodě

Podle místopředsedy Evropské komise je vztah EU s Čínou důležitý, ale složitý. EU požaduje rovný přístup na čínský trh.

V úterý se konala další videokonference mezi vysokými představiteli Evropské komise a čínským vicepremiérem Liu Che. Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis v souvislosti s jednáním řekl, že pandemie nového koronaviru nedává EU jinou možnost, než s Čínou „ruku v ruce“ spolupracovat. O výsledcích jednání přineseme informace později. V době přípravy článku nebyly k dispozici.

Dombrovskis a eurokomisař pro obchod Phil Hogan měli podle očekávání s čínským vicepremiérem jednat o koronavirové krizi, problémech globálního ekonomického vládnutí a spolupráci v oblasti financí a daní. Očekával se také obchodní a ekonomický dialog na vysoké úrovni, který se dotkne otázek rovného přístupu na trh. První nepříliš úspěšný videokonferenční „summit“ mezi EU a Čínou se konal zhruba před měsícem (!Argument informoval).

Dombrovskis před jednáním řekl na adresu vztahů mezi EU a Čínou: „Je to důležitý vztah, ale není jednoduchý.“

Podle informací evropských diplomatů se Brusel bude snažit o spojení pro Čínu důležité agendy roku 2025 s vyjednávacím procesem ohledně investiční dohody, což je zase bod důležitý pro EU. Místopředseda Evropské komise to potvrdil, když řekl, že cílem je dosáhnout stavu, kdy evropské firmy budou mít v Číně stejné zacházení jako čínské.

Jednání přichází v kontextu zvýšené kritiky čínské vlády za její domácí politiku – konkrétně v Hongkongu a vůči muslimským Ujgurům na západě Číny. Evropský představitel pro zahraniční politiku Josep Borell dostal dopis celé řady europoslanců, který od EU požaduje akci proti Pekingu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.