Bělorusku hrozí další sankce EU

EU zhodnotí svoje vztahy s Běloruskem v souvislosti s násilným potlačováním tamních protestů proti výsledkům nedělních voleb.

Evropská unie je připravena jednat proti „těm, kteří jsou zodpovědní“ za násilí a falšování volebních výsledků v Bělorusku, sdělil vysoký představitel EU pro zahraniční vztahy Josep Borrell.

Podle jeho vyjádření nebyly prezidentské volby v Bělorusku ani svobodné a ani férové. Borrell dále uvedl, že EU bude hodnotit kroky běloruských úřadů a přehodnotí vztahy s Běloruskem. Součástí takového přehodnocení by mohly být zmíněné kroky proti lidem odpovědným za násilí, nelegální zatýkání a za falšování výsledků voleb.

Protesty proti výsledkům nedělních prezidentských voleb v Bělorusku pokračují třetím dnem. Podle představitele EU používají státní úřady v Bělorusku neadekvátní a nepřijatelné násilí, které způsobilo nejméně jedno úmrtí a řadu zranění.

Evropská unie zavedla sankce proti jednotlivcům a organizacím, které jsou spojeny s běloruským režimem už v roce 2004. V roce 2016 došlo k propuštění některých politických vězňů a EU tak zrušila část sankcí vůči více než stu běloruských jednotlivců a společností. Jiné sankce ale zůstaly v platnosti, včetně embarga na prodej zbraní do Běloruska. Tyto sankce zatím platí do února 2021.

Borrell řekl, že bez zlepšení v oblasti lidských práv a právního státu se mohou – i navzdory zlepšením po roce 2015 – vztahy EU a Běloruska jenom zhoršovat.

Zvláštní jednání ministrů zahraničí zemí EU o situaci v Bělorusku se má konat podle informací agentury Reuters v pátek.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.