Francie poslala do východního Středomoří další vojáky

Turecký prezident Erdogan nazval tyto kroky Paříže provokací. Řecký premiér varoval před vojenskými incidenty v oblasti.

Napětí mezi Francie a Tureckem, členskými zeměmi NATO, se zvýšilo poté, co Francie umístila další vojenské lodě v oblasti východního Středomoří, aby tak podpořila dalšího člena NATO, Řecko. Informace přináší páteční noviny Financial Times (14/08/20/str.2).

Řecko a Turecko vedou spory o geologický průzkum nalezišť plynu a ropy v blízkosti ostrova Kypru. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis ve středečním vystoupení varoval před vznikem incidentů kvůli koncentraci tolika vojenských aktiv na jednom místě.

Poslední vzplanutí sporu je spojeno s kroky Turecka, které do sporných vod kolem Kypru vyslalo průzkumnou loď Oruc Reis, aby zde hledala naleziště ropy a plynu. V jejím doprovodu jsou vojenské lodě Turecka.

Francie se s Tureckem už střetla při incidentu ve východním Středomoří kvůli Libyi, kde každá země podporuje jinou stranu občanské války probíhající v této severoafrické zemi. Paříž požadovala, aby Ankara přestala s průzkumem v oblastech, které jsou územně sporné.

Prezident Emmanuel Macron rozhodl o dočasném posílení vojenské přítomnosti Francie ve východním Středomoří. Posílená vojenská přítomnost Francie má zajistit dodržování mezinárodního práva, informoval Elysejský palác po telefonátu Macrona a Mitsotakise.

Francie v oblasti umístila dvě válečné lodě, fregatu. Dvě stíhací letadla typu Rafale budou po dohodě mezi Macronem a Mitsotakisem umístěna na řeckém ostrově Kréta. Vedle toho zde bude také nasazena ještě vrtulníková výsadková loď Tonnerre.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na situaci reagoval se slovy, že Turecko neumožní vstup cizích států, společností nebo lodí bez povolení do svých námořních vod. Erdogan nazval kroky Francie, která nemá břehy na východním Středomoří, provokací a sdělil, že Francie tlačí Kypr a Řecko ke špatným krokům.

Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové sdělil, že Německo je situací znepokojeno a udržuje kontakty s oběma stranami. Podle Berlína je zcela nutné, aby spolu řecká a turecká vláda začaly jednat přímo. Vztahy mezi Řeckem a Tureckem jsou dlouhodobě otráveny sporem o Kypr, který je rozdělený na řeckou a tureckou část. Téma situace ve východním Středomoří mělo být jedním z hlavních témat pátečního jednání ministrů zahraničí EU.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Masur, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2892861

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.