Rakousko chce regulovat nelegální obsah internetu

Velké digitální firmy jako jsou Google nebo Facebook budou muset mazat nelegální obsah během několika dnů.

Rakousko má v plánu donutit velké digitální firmy jako jsou Google nebo Facebook k mazání nelegálního obsahu během několika dnů. V opačném případě budou čelit pokutám až 10 milionů eur.

Návrh nového zákona proti nenávistným projevům (hate speech) se bude týkat společností, které mají návštěvnost nad 100 tisíc uživatelů (článek neuvádí dobu měření návštěvnosti) a roční obrat nad 500 tisíc eur. Zákon také umožní obětem útoků online, aby se mohli rychle a bez vysokých nákladů bránit.

Podle návrhu nového zákona by platformy měly vytvořit lehce dostupný systém hlášení a jmenovat kontaktní osobu pro uživatele. Obsah, který je evidentně proti zákonu, budou muset vymazat do 24 hodin. Jiný nelegální obsah do 7 dnů. Návrh zákona by měl v nejbližší době směřovat do parlamentu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.