Slovanské bratrstvo se nekoná. Srbsko pozastavilo veškerou vojenskou spolupráci

Rozhodnutí vlády bylo reakcí na tlak EU, který byl podle ministra obrany Srbska nesmyslný a byl důsledkem hysterie velmocí.

Srbská vláda zastavila veškerá společná vojenská cvičení s dalšími zeměmi. Vláda tak reagovala na požadavky Evropské unie ohledně organizace společného vojenského cvičení s Běloruskem a s Ruskem, které se mělo konat od 10. září pod názvem „Slovanské bratrstvo“.

Rozhodnutí oznámil ministr obrany Srbska Alexandar Vulin, který si přitom stěžoval na „strašný a nezasloužený“ tlak Evropské unie. Vulin řekl, že tento tlak byl nesmyslný a byl důsledkem hysterie, která definuje politická rozhodnutí a směřování velkých a mocných zemí.

Srbsko tak pozastavilo veškerá vojenská cvičení a vojenské aktivity se zeměmi NATO i Organizace Dohody o společné bezpečnosti, s Ruskem, USA, Čínou a Evropskou unií. „Ani s Východem, ani se Západem,“ dodal Vulin s tím, že Srbsko je rozhodnutím parlamentu vojensky neutrální zemí.

Srbská vláda pozastavila cvičení a další vojenské aktivity na půl roku právě proto, aby si udržela neutralitu. Předmětem zvláštního zhodnocení budou i mírové mise Srbska – v případě nutnosti dojde i k jejich pozastavení, sdělil srbský ministr obrany.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.