USA stahují přes dva tisíce vojáků z Iráku

Krok je součást Trumpovy volební kampaně, ale také reakcí na nejistou situaci amerických jednotek v Iráku.

Spojené státy stahují více než dva tisíce vojáků z Iráku během měsíce září, informují noviny Financial Times (10/09/20/str.4). O rozhodnutí omezit počet amerických vojáků v Iráku informoval generál Frank McKenzie, který je velitelem Centcom regionu Blízkého východu a Afghánistánu. Rozhodnutí odráží také dlouhodobou ambici amerického prezidenta Donalda Trumpa o návrat amerických vojáků v kontextu bezpečnostní nejistoty, které čelí v Iráku.

USA se tak rozhodly snížit počet svých vojáků v Iráku se současných 5200 na 3000. Rozhodnutí je podle generála důsledkem důvěry v irácké bezpečnostní síly, jejichž schopnosti operovat nezávisle jsou posílené. Podle McKenzieho bude redukovaný počet amerických vojáků dostatečný k tomu, aby podporovali iráckou armádu v její likvidaci ISIS. Iráčtí poslanci v souvislosti s atentátem na íránského velitele revolučních gard Kasíma Sulejmáního v minulém roce hlasovali proti další přítomnosti americké armády na území Iráku.

Řada partnerských zemí už svoje vojáky z Iráku stáhla v souvislosti s pandemií nového koronaviru, upozorňuje dále článek.

Prezident Trump se snaží snížit počet amerických vojáků v Iráku a v Afghánistánu také v souvislosti se současnou prezidentskou kampaní za znovuzvolení. V roce 2016 kandidoval na prezidenta se slibem, že skočí americké angažmá „v nekonečných zahraničních válkách“.  V pondělí 7. září Trump obvinil Pentagon z toho, že nechce dělat nic jiného, než „bojovat ve válkách tak, aby všechny ty nádherné společnosti, které vyrábí bomby, letadla a všechno ostatní zůstaly spokojené“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.