Indické bankomaty jsou zase na suchu

Centrální banka prý neudělala dost pro to, aby zvýšila nabídku pět měsíců po demonetizaci, napsaly k poslednímu vývoji v Indii Financial Times.

Indické bankomaty jsou zase na suchu, což vyvolalo obvinění centrální banky, že nedělá dost pro to, aby byl dostatek peněz, když před pěti měsících premiér Modi provedl měnovou reformu.

Vládní úředníci opakovaně tvrdili, že nabídka peněz je zpět na normálu potom, co demonetizace vyvolala propad likvidity. Pro zemi, v níž více než polovina transakcí je uskutečněna bankovkami, je to opravdu problém. Ale bankomatům v mnoha městech včetně Bangalore a Bombaje došly peníze a analytici tak tvrdí, že centrální banka zpomalila tištění peněz příliš brzy, protože počet bankovek v oběhu je jen na úrovni dvou třetin před demonetizací.

Ashish Gupta,  analytik Credit Suisse, uvádí, že „vláda chce zpomalit peníze v ekonomice. Chtějí, aby nová úroveň rovnováhy byla nižší.“ Jelikož bankovky mohou mít „hodnotu vzácnosti“, pak se zvyšuje sklon k hromadění bankovek. Demonetizace nebyla vnímána jen jako úder proti korupci a „černé ekonomice“, ale také jako krok jak donutit populaci – z níž jen polovina má bankovní účet – k bezhotovostním platbám. Jenže mnoho ekonomů se obává, že tento cíl nebude dosažen. „Tím, že peníze nebudou snadno dostupné, to neznamená, že podpoříte bezhotovostní peníze – spíš utlumíte ekonomickou aktivitu, protože v Indii většina ekonomické aktivity je neformální, uvádí Ritika Mankar, ekonom Ambit Capital.

Indie má velký neformální sektor, kde je většina transakcí cash, čítá asi 70% zaměstnanosti a 40 % HDP země. Mankar uvedl, že data o penězích v oběhu vždy neodrážejí realitu, protože peníze jsou nerovnoměrně distribuovány.

Operátoři bankomatů říkají, že banky hromadí bankovky, aby obsloužily své vlastní klienty, místo aby je distribuovaly po celé zemi. Byly také zavedeny limity na výběr, ale jakmile byl limit v březnu odstraněn, lidé začali vybírat více hotovosti a nabídka se nezvýšila. Bankomaty jedou asi na 65 % kapacity. Spousta lidí se vrací k hotovosti a jsme zase u nedostatku, uvádí zástupce největšího operátora bankomatů v Indii.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.