Podpořte !Argument – zdola, autenticky a bez grantů a reklam

!Argument se nachází v bodě, kdy to bez finanční podpory nepůjde. Obsah i záběr odpovídají zdrojům, silám a času, které máme. Pomůžete nám to změnit?

Milí čtenáři,

těší nás, že můžeme dál pokračovat v naší práci, vydávat a dál rozvíjet náš webový časopis zdola. Děkujeme všem, čtenářům, předplatitelům, autorům i našim korektorkám za přízeň i za podporu, které si vážíme. Čtenáři nám dnes nechybí, ale předplatitelé bohužel stále ano.

K tomu, abychom mohli pokračovat v naší práci se neobejdeme bez finanční podpory zdola. Více než ři roky existujeme jen na základě dobrovolného předplatného. Nestanovujeme jeho výši, náš obsah sdílíme pro všechny zdarma, bez reklam, bez prodeje PR článků a bez grantů napojených na konkrétní instituce. !Argument opravdu stojí na solidaritě svých čtenářů. Chceme Vás proto poprosit, abyste se zvážili podporu podle svých možností, protože je velmi důležitá.

V daný moment vydáváme !Argument v průměru za 25 tisíc korun měsíčně. Nemáme redakci, používáme vlastní vybavení. Dokonce i podcasty jsme se naučili produkovat si sami. Šetříme všude, kde to jde. Musíme ale hradit nevyhnutelné náklady za každodenní technické fungování, za pronájem cloudu, za předplatné, které bude brzy všude. Jazykové korektury máme jen díky nezištné pomoci dobrovolnic. Autorské články vznikají díky velkorysosti našich autorů – platit za jejich práci si nemůžeme dovolit. Jen pro představu: v září jsme vydali celkem 31 autorských textů. Pokud bychom platili alespoň základních důstojných 1000 korun za článek, jde o 31 tisíc korun měsíčně. Touto cestou znovu našim autorům děkujeme!

Je to velmi jednoduché: omezené finanční možnosti omezují náš obsah i záběr. Máme jen takový obsah, na který nám stačí naše síly, zdroje a umožní nám čas, který vedle další práce časopisu můžeme věnovat. Týká se to jak autorské stránky, tak i informačního obsahu, který je často o krok dopředu před českým mainstreamem a zdaleka nemůže využít veškerý potenciál, který má.

Zkrátka, možnosti dobrovolnické práce jsou omezené a časopis se v podstatě pořád pohybuje ve velmi prekarizovaném prostředí. Plánovat budoucnost a rozvíjet se dál je tak dost složité. V podstatě na všechno musíme napřed našetřit. I když nápady a plány nám nechybí… například bychom chtěli posílit regionální obsah a reportáže (což se ovšem jen na dobrovolné bázi dělat opravdu nedá). Chtěli bychom mít větší komentátorský záběr a posílit také zpravodajskou oblast. Jakmile to pandemie umožní, chtěli bychom se vrátit k veřejným diskuzím se zajímavými osobnostmi, které bychom chtěli organizovat v Praze i mimo ni (opět je to věc, kterou nejde udělat bez zdrojů).  Chceme rozvíjet multimediální obsah, nikoliv ale na úkor psaného slova.

Věříme, že jsme za poslední tři roky ukázali, že potenciál rozvoje máme. Děláme každý den maximum pro to, abychom nabídli v rámci opravdu omezených možností kvalitní a zajímavé texty. Nacházíte je každý den na našem webu. Mohli bychom víc a lépe, ale jsme v bodě, kdy to bez finanční podpory nepůjde.

Podpořte nás prostřednictvím bankovního spojení nebo služby PayPal. Podporujete tak opravdu nezávislé médium. Více zde.

Děkujeme!

Veronika Sušová-Salminen a Ilona Švihlíková, Váš redakční tým

Co všechno stojí za vydáváním !Argumentu aneb Dva lidé na skoro všechno:

  • Píšeme pro Vás analýzy, komentáře a podcasty (několikrát do týdne)
  • Rešeršujeme nové zprávy a trendy, do této práce patří jejich vyhledávání, překlad a vlastní rešerše (denně, včetně sobot a nedělí, nemoci a dovolené)
  • Nahráváme, připravujeme, editujeme a produkujeme podcasty (nejméně jednou týdně)
  • Překládáme autorské články, které jsme získali od našich partnerů (průběžně)
  • Převádíme podcasty do podoby mp4 pro náš kanál na YouTube (nejméně jednou týdně)
  • Editujeme autorské články (denně, včetně víkendu, svátku, nemoci a dovolené)
  • Připravujeme rozhovory – tj. příprava a výzkum kontextu, formulace otázek (průběžně)
  • Připravujeme technicky obsah na web: patří sem několikahodinové editační práce, grafická práce, vyhledávání obrázků, které nenarušují copyrighty, výběr obrázků a jejich úprava pro web (denně, včetně víkendu, svátku, nemoci a dovolené)
  • Sdílíme (tj. nahráváme) obsah na sociální sítě, podcasty na cloud a na YouTube (také denně, včetně víkendu, svátku, nemoci a dovolené)
  • Komunikujeme s autory, připravujeme obsah denního vydání na základě aktuálního dění a pořádáme redakční porady (také denně, včetně víkendu, svátku, nemoci a dovolené)
  • Staráme se o administrativní práce spojené s činností spolku (průběžně)

Last but not least: S jazykovou úpravou a někdy i se zpravodajstvím nám strašně pomáhají naše tři dobrovolnice, paní Mirka, paní Dagmara a paní Sabina. Děkujeme za jejich práci a čas, které !Argumentu věnují!

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.