Bílý dům pokročil v prodeji zbraní Tchaj-wanu

První tři prodeje již byly oznámeny Kongresu a Senátu, americké zamini je odsouhlasilo. Čína slibuje odvetu.

Bílý dům pokročil v procesu plánovaných prodejů amerických zbraní Tchaj-wanu. V posledních den poslal oznámení o prodeji do Kongresu, kde by měl být obchod schválen. Čína v reakci na tyto plány hrozí odvetou, informuje agentura Reuters.

Informace, že USA chystají prodej celkem sedmi velkých zbraňových systémů, se objevila v září. Odborníci prodej chápou jako součást tlaku Trumpovy administrativy na Čínu.

Senát i Kongres byly nyní informovány, že tři z plánovaných prodejů zbraní byly odsouhlaseny ministerstvem zahraničních věcí. Neformální oznámení s týká systému HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), raket SLAM-ER s dlouhým doletem (vzduch-země) a vnějších proudnicových krytů senzorů pro letadla F-16.

Oznámení o prodeji dalších typů amerických zbraňových systémů (dronů, protilodních raket Harpoon, podvodních min apod.) dorazí do amerického parlamentu v nejbližší době.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien řekl, že americké prodeje zbraní Tchaj-wanu, který Čína považuje za součást svého území, velmi silně narušují suverenitu a bezpečnostní zájmy země. Čína prostřednictvím mluvčího apelovala na USA, aby od prodeje upustily. „Čína odpoví legitimně a nutně podle toho, jak se situace vyvine,“ řekl Čao Li-ťien.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.