Francie zakáže turecké ultranacionalistické hnutí Šedí vlci

Rozhodnutí o rozpuštění této organizace ve Francii by mělo padnout ve středu.

Francouzská vláda ve středu rozpustí turecké ultranacionalistické hnutí známé jako „Šedí vlci“, sdělil v pondělí Právnímu výboru Národního shromáždění ministr vnitra Gérald Darmanin.

Je to „přinejmenším obzvláště agresivní uskupení“, řekl na adresu tohoto hnutí ministr. Tento krok přichází uprostřed rostoucího napětí mezi Francií a Tureckem kvůli radikálnímu islámu a v souvislosti s probíhajícím konfliktem v Náhorním Karabachu.

Nápis „Šedí vlci“ se minulou sobotu objevil na francouzském památníku arménské genocidy a také na Národním centru arménské paměti v Décines-Charpieu v Lyonu.

Stanice BBC uvedla, že Šedí vlci jsou mezinárodní organizace považovaná za „spojence tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana“.

Ve Francii od roku 2001 platí zákon o arménské genocidě, ve kterém je uvedeno, že „Francie veřejně uznává arménskou genocidu z roku 1915“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.