Řecko plánuje 50% daňovou úlevu pro zahraniční pracovníky a digitální migranty

Vláda navrhuje daňovou pobídku, která vytvoří víc pracovních míst a zvrátí odliv mozků z doby krize.

Podle poradce řeckého premiéra Alexe Patelise plánuje Řecko tučnou daňovou pobídku pro zahraniční pracovníky. Cílem je vytvořit více pracovních míst pro odborníky a zvrátit odliv mozků z doby krize. Řecko podle Patelisových slov doufá v to, že přiláká „digitální migranty“ v souvislosti s dopady pandemie, která urychlila posun k práci z domova v řadě odvětví a zemí.

„Pracovník ze zahraničí, který se přestěhuje do Řecka, bude mít podle plánu nárok na 50% osvobození od daně z příjmů získaných zde po dobu sedmi let,“ řekl dále poradce řeckého premiéra. Řecký parlament by návrh měl projednávat do konce letošního roku.

Hlavním kritériem způsobilosti bude podle Patelise daňový domicil. Pobídka se má týkat jak pracovníků, kteří se do Řecka přestěhují, tak i těch, které sem přesídlí firmy.

Úroveň příjmů ani druh práce nebudou nijak omezeny, přestože vláda doufá, že se jí podaří přilákat odborníky a přilákat zpět část z odhadovaných 800 000 Řeků, kteří během dlouholeté dluhové krize odešli za kariérou do zahraničí.

„Pandemie koronaviru také ukázala, že v mnoha případech si člověk může díky technologiím vybrat, kde bude žít a pracovat. Můžeme mít digitální migranty,“ řekl dále Patelis.

Poradce nazval nové kroky vlády jako potenciální bonus za brexit. Tato daňová pobídka je určena lidem, kteří se chystají po odchodu Británie z EU zemi opustit a mohli by přesunout svoje pracovní místa do Řecka. „Chceme jen dostat podíl z toho koláče,“ řekl Patelis.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.