Mezi Baku a Moskvou to zajiskřilo

Slova ázerbajdžánského velvyslance v Moskvě na adresu sestřelení ruského vrtulníku vyvolala ostrou reakci Moskvy.

Velvyslanec Ázerbájdžánu v Moskvě Polad Bülbüloğlu vyvolal ostrou reakci Ruska v souvislosti s jeho komentářem o sestřelení ruského vojenského vrtulníku v Náhorním Karabachu. Bülbüloğlu řekl, že „ve válce je jako ve válce – stát se může všechno“. Později ruské ministerstvo zahraničí odpovědělo na slova ázerbajdžánského velvyslance: „To je velká chyba. Kdyby Rusko vyznávalo princip ‚ve válce je jako ve válce‘, odpověď by byla zničující. V Moskvě přijali slova Baku o přiznání viny a omluvu.“

Na situaci potom reagoval poradce ázerbájdžánského prezidenta pro zahraniční politiku Hikmet Gadžijev, který nazval ambasadorovo vyjádření nemístným. „Komentář velvyslance Ázerbájdžánské republiky v Ruské federaci v této otázce je nemístný. Tento typ události může poškodit vztahy Ázerbájdžánu a Ruska,“ řekl poradce doslova.

Gadžijev dodal, že hned po incidentu s ruským vrtulníkem si prezidenti obou zemí telefonovali. Ázerbajdžánské ministerstvo zahraničí hned vystoupilo se stanoviskem a prokuratura sestřelení ruského stroje vyšetřuje. Při vyšetřování bude Ázerbájdžán spolupracovat s ruskou stranou.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.