Nečekaný spojenec Polska a Maďarska v EU? Portugalsko

Portugalský premiér neveřejně kritizoval vazbu mezi právním státem a financováním z rozpočtu EU, proti které se ostře staví Varšava a Budapešť.

Podle informací portugalských médií podpořil premiér Antonio Costa pozici Polska a Maďarska v jejich odporu proti spojování právního státu a financování z rozpočtu EU.

Costa polskou a maďarskou pozici podpořil neveřejně, za zavřenými dveřmi listopadového jednání Evropské rady, ve veřejných vystoupeních však mluvil jinak.

„Velmi kritický“ postoj Portugalska k vazbě mezi právním státem a financováním z rozpočtu EU je zaznamenán i v tajném protokolu z jednání, informovaly dále portugalské noviny Politico.

V reakci na informaci sdělil portugalský ministr zahraničí, že dodržování zásad právního státu bylo pro jeho zemi „vždy červenou čárou“ a že se portugalská vláda nikdy od tohoto principu neodchýlila. Nicméně Lisabon je vždy připraven hledat řešení, která povedou k dosažení dohody.

Portugalsko se stane v lednu 2021 předsednickou zemí EU, štafetu převezme od Německa, které EU předsedá nyní.

Portugalské noviny oslovily polskou stranu, aby si informace o neveřejných postojích portugalské vlády potvrdily. Bývalý šéf polské diplomacie Witold Waszczyskowski novinám potvrdil, že Portugalsko „hrálo v této ideologické válce na naší straně“, zmínil také skupinu V4, Lotyšsko a Slovinsko.

Portugalský premiér Costa nedávno řekl, že členské země, které chtějí „společné hodnoty“, je třeba odlišovat od těch, které vidí budoucnost Evropy jen z čistě ekonomické perspektivy.

Psali jsme:

Slovinsko podpořilo v otázce právního státu Maďarsko a Polsko

Polsko a Maďarsko vetují rozpočet. Chtějí kompromis ve vazbě financování na právní stát

Maďarsko a Polsko dál odmítají rozpočet EU

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.