Jsou známa oficiální čísla padlých vojáků v Náhorním Karabachu

Baku poprvé poskytlo oficiální čísla padlých v konfliktu s Arménií v Karabachu.

Ázerbájdžán poskytl poprvé oficiální informace o svých ztrátách v době karabašské války mezi zářím a listopadem letošního roku. Podle ázerbájdžánského ministerstva obrany ve válce s Arménií padlo celkem 2786 vojáků. V případě dalších 103 vojáků pokračuje proces identifikace jejich těl prostřednictvím analýzy DNA. Ještě dalších 100 ázerbajdžánských vojáků se pohřešuje. V nemocnicích se nachází pak ještě 1245 zraněných, uvedlo ministerstvo obrany.

Ruský prezident Vladimir Putin na konci října letošního roku řekl, že jen za měsíc padlo v bojích o Náhorní Karabach téměř 5 tisíc lidí na obou stranách konfliktu, tj. něco kolem 2 tisíce vojáků na každé straně.

Arménie informovala o tom, že za 40 dní bojů ztratila celkem 2300 lidí. Arménská opozice ale tvrdí, že se jedná ve skutečnosti o 4750 padlých vojáků.  Neuznaná republika Arcach informovala v polovině listopadu o celkem 1434 padlých.

Celkem tedy přinesla válka, která trvala od 27. září do 10. listopadu podle oficiálních čísel 6250 obětí. V případě neoficiálních čísel by se jednalo o skoro 9 tisíc lidí.  Informace o zabitých civilistech zpráva neobsahuje.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.