Putinův šéf-ekonom Kudrin: Sankce Rusku nepomáhají a systém vládnutí je “staré, skřípající auto s nízkou rychlostí”

Interfax. TASS. Bývalý ruský ministr financí a vlivný systémový liberál Alexej Kudrin řekl, že západní sankce Rusku poškozují. Kudrin je dnes šéfem Centra strategických analýz, které je jedním z několika ruských think tanků připravujících ekonomický program pro Kreml a pro Putinovu kandidaturu v roce 2018.

Kudrin v Krasnojarsku řekl: “Rychle ztrácíme pozice na světovém trhu. Problém je spojený nejen s pádem cen ropy a sankcemi, sankce jsou obecně pociťovány a mají spíše negativní efekt pro ruskou ekonomiku. Jistě, že bychom se měli chovat velmi principiálně v mezinárodních vztazích, ale musíme objektivně oceňovat vliv sankcí. Ty mají především negativní vliv na náš trh.”

Jak dále uvedl, Rusko má velké vnitřní rezervy. “Souhlasím s tím, že nejbližší 3 až 4 roky bude růst ekonomiky spojený s investiční aktivitou. Budou investice –  bude růst. Dále je těžké navyšovat investice, je také nutné navýšit produktivitu.”

Na Krasnojarském ekonomickém fóru Kudrin ještě upozornil na to, že Rusko má vysoký podíl státních firem v ekonomice. Tento podíl je nutné podle něj snížit, a to do 7 let ve výši –  jak ji Kudrin odhadnul – 15-20 % (dnes je 70 % energetických firem v ruskou státu, ve financích je to 46 %).

Kudrin se pak ještě srovnal současný systém vlády v Rusku se “starým, skřípajícím autem s pomalou rychlostí” a zdůraznil nutnost změny.

Kudrin rovněž nedávno předpověděl, že zvýšení růstu ruské ekonomiky na rok 2018 bude dosahovat 3 %.

V souvislosti s Kudrinovým kritickým vystoupením v Krasnojarsku se objevily znova spekulace o tom, že právě on bude jmenován novým premiérem Ruské federace. Podle zprávy agentury TASS takové zprávy odmítl Putinův tiskový mluvčí Dmitrij Peskov.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.