Tři bývalí polští prezidenti se staví proti vládě ve sporu s EU

Podle bývalých polských prezidentů je třeba přestat blokovat rozpočet EU.

Veto by bylo pochopitelným rozhodnutím, pokud by plánovaný rozpočtový balíček byl pro Polsko nepříznivý nebo nespravedlivý, ale není tomu tak, informuje Deutsche Welle.

Podle Lecha Walesy, Aleksandera Kwasniewského a Bronislawa Komorowského má vláda a Andrzej Duda přestat s „vydíráním“ ostatních členů EU vetováním rozpočtu.

Prezidenti v otevřeném dopise uvádějí, že „neexistuje žádná jedinečná polská verze právního státu, která by se lišila od té evropské“.

Polsko a Maďarsko, jak už jsme na !Argumentu rozsáhle informovali, protestují proti doložce vlády práva, která je podle nich namířena právě proti nim. Uvažuje se proto, že obě země budou budou z Fondu obnovy vyřazeny (psali jsme zde).

Varšavská vláda zatím zachovává svůj negativní postoj. Ministr obrany Mariusz Blaszczak potvrdil, že jeho země nemůže akceptovat, aby v budoucnu výplaty fondů EU souvisely s dodržováním zásad právního státu. Pokládá to jako zásah do suverenity Polska.

Předseda Evropského výboru Spolkového sněmu Gunther Krichbaum (CDU) mezitím požadoval vyloučení Polska a Maďarska z koronavirové pomoci.

Podle něj není možné nechat země silně poznamenané pandemií (jako je Francie, Itálie a Portugalsko) ve štychu a pléduje za to, aby se pokračovalo bez dvou východoevropských zemí.

Psali jsme:

 

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.