Erdogan slavil v Ázerbájdžánu vítězství ve válce o Karabach

Cesta tureckého prezidenta do Ázerbájdžánu je považována za historickou a posouvá vztahy obou zemí na novou úroveň.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan přicestoval poprvé od skončení konfliktu v Náhorním Karabachu na návštěvu Ázerbájdžánu, informují ruské noviny Gazeta.ru.  Na programu byla vedle jednání s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem také vojenská přehlídka k vítězství v Karabachu, o které se podle tureckého i ázerbájdžánského hodnocení výrazně zasloužila právě Ankara.

Vojenská přehlídka byla naplánována na čtvrtek 10. prosince v Baku za účasti celkem tří tisíc vojáků a 150 jednotek vojenské techniky. Občanům hlavního města bude kromě toho předvedena „trofejní“ technika zabavená arménské straně v době války.

I když před měsícem skončená válka přinesla daleko menší počet obětí než válka o Náhorní Karabach v 90. letech, je už nyní označována oficiálními místy Ázerbájdžánu za „vlasteneckou válku“. Důvodem jsou zřejmě výhody, které poslední konflikt zemi přinesl – návrat teritorií, která byla mimo kontrolu Ázerbájdžánu od 90. let.

Historická návštěva

Turecký prezident před odletem do Baku prohlásil, že se podělí o radost společně s ázerbájdžánským národem. Mluvčí Erdoganovy politické strany, Strany spravedlnosti a rozvoje, nazval cestu tureckého prezidenta do Baku jako „historickou“.

Nicméně s těmito slovy souhlasí také někteří oslovení experti. Například ruský expert z Centra pro studium nového Turecka a turkolog Jurij Mavašev sdělil deníku Gazeta, že „je těžké něco takového neuznat“ bez ohledu na vztah k vládnoucí straně v Turecku. „Jakákoliv vládnoucí strana v Turecku by prohlásila něco podobného. Je to skutečně historická návštěva. A to, i když se dvoustranné vztahy Baku a Ankary rozvíjejí stabilně už během skoro 30 let“, dodal Mavašev dále. Mavašev má za to, že kvalita vzájemných vztahů mezi Tureckem a Ázerbájdžánem se dostává na novou úroveň. „Je to už pochod vítězů.,“ říká dále.

Turecká prezidentská delegace se cestou do Ázerbájdžánu snaží o posílení role Ankary v karabašském konfliktu. Podle slov Erdogana ale podpora Turecka svému sousedovi v jižním Kavkazu pokračuje.

Ázerbájdžánská média s tímto viděním věcí zřejmě souhlasí. Šéfredaktor novin Šarg Akif Aširly například k návštěvě napsal: „Erdogan přijíždí do své vlasti. Jeho návštěva je pro Ázerbájdžán svátkem.“

Ve středu večer se Erdogan a jeho doprovod zúčastnili společné večeře s prezidentem Alijevem a jeho manželkou. Na čtvrtek byla naplánována návštěva hrobu bývalého prezidenta Ázerbájdžánu Hejdara Alijeva, autora koncepce „jeden národ (turecký a ázerbájdžánský), dva státy“. Potom měl Erdogan položit květiny u bratrských hrobů ázerbájdžánských a tureckých vojáků. Následovat měla vojenská přehlídka v centru hlavního města Baku, podle informací i za účasti turecké vojenské techniky a jednotek speciálního nasazení. Návštěva pak měla pokračovat dvoustrannými rozhovory a podpisem některých dokumentů.

Turecko si brousí zuby na ekonomické projekty

Očekává se, že se obě strany dohodnou o obnově Ázerbájdžánu navrácených území a o ekonomických projektech, včetně obnovy infrastruktury. Odborníci mají za to, že v nejbližší době budou oznámeny národní i mezinárodní tendry na projekty, které se týkají obnovy regionu. Turecké soukromé a státní společnosti budou upřednostněny, míní expert Rovšan Ibragimov.

Zvláštní význam bude mít podle informace z tureckých novin Haber Global stavba dopravních cest, které spojí autonomní republiku Nachčevan a zbytek Ázerbájdžánu. Tato autonomní republika hraničí s Tureckem a vytvoření dopravního koridoru dá Turecku přístup ke Kaspickému moři, odsud dále do střední Asie. Realizace projektu posílí postavení Turecka v postsovětském prostoru. V delší perspektivě to může mít negativní důsledky pro Rusko. Ruský turkolog Mavašev k celkové situaci konstatoval: „Moskva rychle ustupuje ze svých pozic.“

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – President.az, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=97434594

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.