Erdoğan se otevřeně vměšuje do bulharské politiky

Turecký prezident v novém videoprojevu oslovil převážně etnicky turecké Hnutí práv a svobod.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan se začal otevřeně vměšovat do bulharské domácí politiky. Tak hodnotí někteří experti Erdoğanův videoprojev, kterým se obrátil na převážně etnické turecké Hnutí práv a svobod (DPS) v Bulharsku.

Erdoğan 12. prosince krátkým videem oslovil stranickou konferenci bulharské strany DPS, kterou vede Mustafa Karadaji.

Strana DPS je pevnou součástí bulharské politické scény. V Národním shromáždění má celkem 25 poslanců (z celkového počtu 240 členů). Strana je oficiálně v opozici k vládě premiéra Bojka Borisova. V rozhodujících momentech ale poskytla vládě podporu výměnou za ekonomické výhody.

V projevu Erdoğan zmínil „mého drahého přítele Bojka Borisova“ a hovořil o turecké podpoře „přátelských a bratrských národů“ Tureckem.

Pikantní je, že projev Erdoğana byl zveřejněn den poté, co vyšlo najevo, že právě Borisov a také německá kancléřka Angela Merkelová se na summitu Evropské rady 10. až 11. prosince postavili proti sankcím vůči Turecku (psali jsme zde).

Podle článku je důležité si všimnout toho, že slova chvály Erdoğan směřoval na Borisova, ale ani slovem se nezmínil o dlouholetém lídrovi strany DPS Ahmedu Doganovi. Ten stranu vedl do roku 2013 a Erdoğana nazval „diktátorem“. Turecko se před volbami v roce 2017 pokusilo o podporu druhé turecké etnické strany s názvem DOST, která neúspěšně konkurovala DPS, jenž měla roky s Erdoğanovým Tureckem komplikované vztahy, jak připomenul exministr zahraničních věcí Bulharska Ivajlo Kalfin.

V Bulharsku se na jaře konají parlamentní volby a strana nyní potřebuje podporu Turecka jako nástroje k lepšímu výsledku. Kalfin vidí projev Erdoğana jako mezník.

Politolog Parvan Simeonov z bulharského Gallupu míní, že turecký prezident Erdoğan se takto poprvé snaží zaujmout pozici činitele v bulharské domácí politice. Gesto směřuje na budoucí legitimizaci politické spolupráce mezi DPS a Borisovovou stranou GERB, říká dále politolog.

Bulharský premiér je léta „hlasem Turecka“ v Evropské unii, jak to řekl sám Erdoğan před časem. Stejný vzkaz tak vyslal turecký lídr také voličům strany DPS.

Bývalý ministr zahraničí Kalfin ještě připomenul, že Erdoğan rozvinul teorii vlivu bývalé Osmanské říše: země, které byly součástí říše, jsou podle této teorie také oblastí zájmů Turecka. Erdoğanův postoj tuto teorii odráží.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.